Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Országos népegészségügyi felmérés: a tápláltságot is mérik Szegeden, Vásárhelyen, Makón, Maroslelén és Tömörkényben

Csongrád megyében öt településen vizsgálnak majd a szakemberek szeptember 1. és december 15. között. A mérésekkel meghatározzák az alultápláltság, a túlsúly és a hasi elhízás előfordulását.
Magyarországon 2000 és 2015 között a várható élettartam csaknem négy évvel (75,7 évre) emelkedett, de még mindig öt évvel az uniós átlag alatti. Hazánkban a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek jelentik a fő elhalálozási okot. A helytelen táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a mozgás hiánya egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy az egészségmutatóink mesze alulmúlják az európai uniós átlagot.

A kormány az elmúlt években több egészséges táplálkozást ösztönző intézkedést hozott, így például bevezette a népegészségügyi termékadót (közismert nevén „csipszadót"), az iskolabüfék termékkínálatának korlátozását és a közétkeztetést megújító rendeletet, amely intézkedések elősegítik, hogy egészségesebben éljünk, ezáltal a kedvezőtlen népegészségügyi mutatóink javuljanak. Ennek újabb lépése egy országos népegészségügyi felmérés, amelyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (továbbiakban: OGYÉI) egy projekt keretében végez el a 18 év felettiek körében szeptember 1. és december 15. között 149 településen.
 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal tájékoztatásából megtudtuk, megyénk települései sem maradnak ki a sorból, Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón, Maroslelén és Tömörkényben is felkérő levelet kapnak a felnőttek a felmérés kapcsán. Azt, hogy ki vesz részt a felmérésben, minden meghívott személy maga dönti el, tehát nem kötelező.

Az OGYÉI felmérésének elsődleges célja, hogy pontos képet kapjanak a magyar felnőttek táplálkozással, népegészségügyi termékadóval kapcsolatos ismereteiről, táplálkozási szokásairól. A mérések által meghatározzák az alultápláltság, a túlsúly és a hasi elhízás előfordulását. Emellett kérdőívezés keretében a gyógyszer-mellékhatások ismeretéről, az étrend-kiegészítők fogyasztásáról, a dohányzási szokásokról és egyéb egészséget meghatározó tényezőkről is érdeklődnek majd.

A felmérés lebonyolítását az OGYÉI megbízásából a Kutatópont Piac- és Véleménykutató Kft. végzi, amelynek megbízólevéllel ellátott kérdezőbiztosai és azt követően a dietetikusok személyesen az otthonukban keresik fel a kutatásban részt vevőket. Az OGYÉI biztosítja, hogy a felmérésben adott válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, minden információt titkosan, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezelnek.

A felmérés eredményei alapján az egészségügy többet tud tenni azért, hogy Magyarországon egyre többen éljenek egészségesen.

(leadképünk illusztráció - a szerk.)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egészségesebb étrend segít csökkenteni a vízfelhasználást

Az egészségesebb étrend segít csökkenteni a vízfelhasználást
Ha az emberek egészségesebb, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnek át, akár 55… Tovább olvasom