2007.08.07. 16:19
Igazi csodaszer az áfonya
Kiderült, hogy az áfonya nemcsak több idegrendszeri betegség, például az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében bizonyult hatásosnak, hanem hasznos fegyver lehet bizonyos baktériumok ellen is.
A szakemberek már korábban felfigyeltek arra, hogy az áfonyában gazdag táplálkozás csökkenti az Escherichia coli (E. coli) nevű baktérium okozta húgyúti fertőzések kockázatát. A rendkívül elterjedt baktérium képes megfertőzni a vesét, a fogakat és a bélrendszert is. Az áfonyában található tanninok egy csoportja megváltoztatja a baktérium szerkezetét, így megnehezíti a baktériumok számára, hogy megtapadjanak az emberi sejtek felszínén – ez tulajdonképpen a fertőzés első lépése. A hatás annál erősebb, minél nagyobb volt az áfonyakoncentráció; különösen a 100%-os gyümölcslevek lehetnek védő hatásúak.