Egyperces

2010.05.15. 09:36

Sörfogyasztási szokások Magyarországon

A csapolt sör fogyasztására a pubok és a kocsmák a legnépszerűbb helyszínek, míg a sorban következő fesztiválok 18 százalékot reprezentálnak.

MTI

A sörfogyasztási szokásokról, a csapolt sörhöz kapcsolódó fogyasztói attitűdökről végzett felmérést ("Soproni tökéletes csapolás felmérés" néven) a KutatóCentrum 2010 áprilisában a Heineken Hungária Zrt. megbízásából mintegy 1028 rendszeres sörfogyasztót megkérdezve. Kiderült, hogy az online kérdőívet kitöltők 26 százaléka hetente többször fogyaszt sört, 17 százalék hetente egyszer, 21 százalék pedig havonta 2–3 alkalommal. A válaszadók 8 százaléka havonta egyszer, 10 százalék 2–3 havonta, 18 százalék pedig változó időközönként iszik sört valamilyen formában.

Sörbenzinkút. Illusztráció: Internet
Sörbenzinkút. Illusztráció: Internet


A csapolt söröket elsősorban baráti társaságban fogyasztja a megkérdezettek 64 százaléka, élettárssal, házastárssal 14 százalék, kollégákkal, ismerősökkel pedig 12 százalék iszik együtt. A nők inkább párjuk mellett fogyasztják, a férfiak körében viszont a kollégákkal, ismerősökkel való közös sörözés a jellemzőbb.

A habolásra ügyelni kell. Illusztráció: Internet
A habolásra ügyelni kell. Illusztráció: Internet
A csapolt sör fogyasztását a megkérdezettek 52 százaléka a nyárhoz, 19 százalék a tavaszi hónapokhoz kötötte. A csapolt sört preferálók táborát 40 százalékban a 18–29 évesek alkotják, a többi korcsoport aránya minden esetben 25 százalék alatt marad. A csapolt sört nem fogyasztók 65 százaléka azzal indokolta válaszát, hogy nem járnak olyan helyre, ahol ilyen formában tudnak sört inni.

Azzal az állítással, hogy nem megbízható a csapolt sör minősége, illetve a csapolás módja, 43 százalék értett egyet, a poharak, korsók higiénikus állapotát pedig 38 százalék kifogásolta.

A csapolt sört preferálók 71 százaléka akkor is kiáll kedvenc sörtípusa mellett, ha az üveges ára kedvezőbb, s ugyanígy, a másfajta sört preferálók 61 százaléka akkor sem választja a csapoltat, ha az olcsóbb, mint az üveges. A higiéniai előírások betartását, a csapolás minőségét, valamint a személyzet hozzáértését mindkét csoportba tartozó megkérdezett egyaránt fontosnak tartja, ha ugyanis ezekről nincsenek meggyőződve, nem a preferált formában isszák a sört.

Az egyik legnagyobb magyar sörhimnusz, Fonográf: Lökd ide a sört (élő koncertfelvétel)


A megkérdezettek 83 százaléka tudja, hogy a sörcsapot rendszeresen tisztítani kell, 64 százalék azzal is tisztában van, hogy a csap nem érhet bele a sörbe, 9 százalék szerint nem szükséges a csap tisztítása, mert azt az átfolyó sör folyamatosan átöblíti.

Címkék#sör
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában