Egyperces

2010.06.22. 17:14

Az alacsony emberekre jellemzőbb a szívinfarktus

Friss kutatási eredmények arra mutatnak rá: az alacsony embereknél nagyobb a szívbetegségek és a szívinfarktus kockázata, mint a magasak körében.

Daily Mail (fordította: Nyemcsok Éva)

Egy átfogó vizsgálatba hárommillió embert vontak be, és kiderült: az alacsonyabb felnőtteknél 50 százalékkal nagyobb a valószínűsége a szívbetegségek kialakulásának és a szívrohamnak.

A tanulmány a férfiaknál 1,67 méternél, a nők esetében 1,54 méternél húzta meg a határvonalat a magasak és az alacsonyak között.

A kutatási eredményt több mint 52 különböző tanulmány összevetése után adták közre a kutatók. A kutatócsoport vezetője, dr. Tuula Paajanen, a Tamperei Egyetem professzora azt mondta, kutatásuk célja az volt, hogy rendet tegyenek a különböző eredmények tengerében, összevessék azokat egymással, és levonják a megfelelő következtetéseket.

Az alacsony embereknél nagyobb a szívbetegségek és a szívinfarktus kockázata, mint a magasak körében.

Az alacsony embereknél nagyobb a szívbetegségek és
a szívinfarktus kockázata, mint a magasak körében.

A kutatás következő szakaszában igyekeznek megtalálni azon lehetséges fiziológiai, környezeti és genetikai mechanizmusokat, amelyek megmagyarázzák annak okát, hogy miért hajlamosabbak az alacsony emberek a szívbetegségekre. Ugyanakkor hangsúlyozták: a testmagasság csak az egyik tényező, amely hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához. Ha valaki dohányzik, gyakran fogyaszt alkoholt, nem sportol, és nem étkezik egészségesen, hajlamos lesz arra, hogy megbetegedjen, akár magas, akár alacsony.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában