Egyperces

2010.12.26. 08:59

Luxuscpő varangybőrből

Sydney - Divatcikké válhat a mérgező aga-varangy, amelyet az 1930-as években honosítottak meg Ausztráliában és azóta úgy elszaporodott az ötödik földrészen, hogy már a krokodilállományt is veszélyezteti.

Delmagyar.hu

Egy testvérpár kezdeményezésére az ártalmas kétéltű bőrét luxuscipők előállítására használják fel. A két fivér, Rupert és [namelink name="Matt Noffs"] elegáns teniszcipőket készít a rút varangy bőréből, a bevételt pedig jótékonysági célra, a szegények támogatására fordítja. A 20 centiméterre is megnövő dél-amerikai varangyfajt a cukornád rovarkártevői ellen honosították meg Ausztráliában, de olyan nagy mértékben elszaporodott, hogy veszélyezteti a többi, őshonos állatfajt.

Ausztráliában évek óta minden módon irtani próbálják, kevés sikerrel. A Noff-testvérek teniszcipői kenguru- és aga-varangybőrből készülnek. "A bőröket befestjük kék, arany, vörös, fekete színre vagy rózsaszínűre, így igazán gyönyörűek, és igen tartósak. Ezek a varangyok ártalmas állatok, így igazán jó dolog hasznosítani őket, amikor elpusztulnak" - mondta Rupert a sydneyi Gideon butik megnyitásakor. Véleménye szerint az aga-varangyok "iszonyúan csúnyák", kezdetben nem is hitte, hogy hólyagos bőrüket fel lehet használni abban a luxusüzletben, amelyet testvérével együtt nyitottak jótékonysági tevékenységük finanszírozására. Az eredmény azonban minden várakozásukat felülmúlta.

A varangybőr teniszcipők forgalmazásával pénzelni tudják a fiatal drogosok és hajléktalanok társadalmi beillesztésére irányuló tevékenységüket. Ez a munka családi hagyomány, nagyapjuk, Ted Noffs az 1960-as években nyitott befogadóközpontot a sydneyi hajléktalanok számára a város nyugati részén. "Ezeknek a fiataloknak a többsége nincstelen, nagyon nehéz környezetben nőttek fel. Eljönnek az Utcaegyetemre - ez a jótékonysági központ neve - és hat hónappal később a Da Vinci kódot olvassák, és munkát is találnak a Gideon-butikban" - magyarázza Rupert. A luxusüzletben a marhabőr teniszcipő 160 ausztráliai dollárba kerül, a kenguru- és varangybőr kombinációból készült luxusváltozat viszont 450 ausztráliai dollárba (mintegy 70 ezer forint). Minden sportcipőt kézzel varrnak, Ausztráliában, korlátozott - napi 20-30 pár - mennyiségben.

"Nem vitás, hogy így nyolcszor annyiba kerülnek, mintha Kínában készülnének, de örülünk, hogy akik készítik őket, rendesen keresnek. Arról nem is beszélve, hogy a minőségük rendkívül jó" - mondta Rupert Noff. Az aga-varangybőr cipők ötlete két éve, a gazdasági világválság hatására született, amikor a jótékonysági adományok megritkultak. "Akkor támadt az a gondolatunk, hogy luxusmárkát hozunk létre" Azt azonban nem tervezik, hogy más tipikus ausztráliai állatok, például a koala vagy a hangyászsün bőréből készítsenek luxuscipőt. "Szó sem lehet róla! Előbb szabaduljunk meg az aga-varangytól!" - mondja Rupert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!