Egyperces

2011.03.08. 14:43

Az erőltetett mosoly káros a munkahelyen

Az erőltetett mosollyal nem lehet senkit becsapni, ráadásul a kényszeres vigyorgás rontja a munkatársak hangulatát és csökkenti a termelékenységet, a hatékonyságot - mutat rá egy tanulmány.

Daily Mail (fordította: Nyemcsok Éva)

Ezzel szemben az őszinte mosoly, ami valódi boldogságot és örömet fejez ki, javítja a közhangulatot a cégnél, és hatékonyabb, lendületesebb munkára sarkall. A friss kutatás eredményeit a szakértők szerint nem ártana a politikusoknak is megfogadniuk. A hamis mosoly ugyanis ellenkező reakciókat vált ki.

Kutatók arra keresték a választ, hogyan reagálnak ügyfelek és alkalmazottak az erőltetett mosolyra. Vizsgálataikat tömegközlekedési eszközökön, bankokban, ügyfélszolgálatokon végezték -vagyis olyan helyeken, ahol az ügyfelek rendszeresen találkoznak az adott cég munkatársaival.

A Michigan egyetem adjunktusa, Brent Scott azt mondta: "A munkáltatók azt gondolják, hogy az alkalmazottak mosolya jó a szervezetnek, de ez nem feltétlenül van így. Akinek állandóan mosolyognia kell, az érzelmileg kimerülhet, és ezzel rossz hatással lesz munkatársaira is."


A műmosoly a nőket nagyon megviseli: egy idő után rosszul érzik magukat attól a gondolattól, hogy mosolyt kell magukra erőltetniük, akkor, amikor sem boldognak nem érzik magukat, és olyan dolog sem történt velük, ami örömet okoz. A kényszerdetten mosolygó nők néhány óra múlva ingerültek lesznek és kifulladnak, csökken a teljesítményük is. Ennek az az oka, hogy a kényszeredett mosolyt nem tölti meg pozitív érzelem.

A kényszermosoly rövid távon hasonlóan jó hatással bír, mint az őszinte - de ezzel a kutatók szerint nem szabad kísérletezni, mert egy idő után az ember maga is elfelejti, hogy mosolyog, és az erőltetett mosolyt egyfajta álcaként rendszeresen alkalmazza majd. Ami viszont újra rossz érzéseket generál belül, mert a boldogság kifejezőeszközeként ismert mosolyt nem tölti meg pozitív érzelem. És az ördögi kör ezzel be is zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában