Egyperces

2015.05.31. 20:06

Új helyre vontatták Martha's Vineyard történelmi világítótornyát

A 160 éves világítótornyot azért kellett új helyre vontatni, mert az alatta lévő szikla egyre gyorsabb ütemben mállott.

Több mint kétnapos, 41 méternyi hosszú utazás után megérkezett új helyére Martha's Vineyard történelmi világítótornya, ahonnan páratlan kilátás nyílik az Atlanti-óceánra.


A Massachusetts állambeli 160 éves világítótornyot azért kellett új helyre vontatni, mert az alatta lévő szikla egyre gyorsabb ütemben mállott, ezért a vöröstéglás épület felkerült a legveszélyeztetettebb amerikai műemlékek listájára.


Richard Pomroy, az áttelepítésért felelős menedzser elmondta, hogy a 3,5 millió dollár költségvetésű áttelepítéssel várhatóan újabb mintegy 150 évig megvédik a világítótornyot az erózió veszélyétől.


A nemzeti örökségnek számító világítótorony utazása csütörtökön kezdődött, amikor a 400 tonnás, mintegy 16 méter magas épületet hidraulikus emelőkkel felemelték vasúti kerekekre és 41 méternyire vontatták két napon át, arra a helyre, ahol korábban egy másik világítótorony állt. 


Az épület szombat délelőtt érkezett meg új helyére, ahol dixieland muzsikával fogadták, és pezsgővel szentelték meg több száz néző előtt. A régi-új világítótornyot júliusban tervezik megnyitni a látogatók előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában