páratlan források

2019.09.20. 18:08

Keresztbe tehet a régészeknek a mexikói határra tervezett fal

A fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat által készített jelentés szerint.

Fotós: Photononstop

Fotós: Photononstop

A Sonora-sivatag ezen térsége páratlan természeti és kulturális források otthona – hívták fel a figyelmet a 123 oldalas belső jelentés készítői, akik a Délnyugat-Arizonában húzódó, 11,3 mérföld hosszú határszakaszon júniusban végzett vizsgálódásuk eredményeit összegezték.

A legismertebb oszlopkaktuszról, a 15 méter magasra is megnövő saguaro vagy más néven kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma.

A park 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik.

A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

Júniusban a parkszolgálat régészei öt napon át mérték fel a térséget, ahol már 10 500 éve is éltek emberek.

A jelentést megszerző The Washington Post amerikai napilap szerint a belbiztonsági minisztérium egy 2005-ös törvényre támaszkodott, hogy elállhasson a szövetségi előírásoktól, köztük a régészeti források védelmét célzó törvény előírásaitól, amelyek lelassíthatták vagy megakadályozhatták volna a határfal építését Arizona államban.

Korábbi kutatásokban a szakemberek 17 régészeti lelőhelyet azonosítottak, amely „valószínűleg teljesen vagy részben megsemmisítenének az építkezéssel”.

Júniusi felmérésükben öt újabb olyan régészeti lelőhelyet azonosítottak, amely érintett lehet.

Borítókép: oszlopkaktuszok az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában