újrahasznosítás

2019.10.01. 21:07

Mesterséges intelligencia rekonstruálta az ismeretlen Picasso képet

A festményt a kék korszaka alatt készítette a híres spanyol képzőművész.

Forrás: AFP/Hemis

Fotó: Mattes René

Az új műalkotást Picasso egyik leghíresebb, az 1903-1904 közt – kék korszakában – festett, az Öreg gitáros nevet viselő festmény alatt találták meg. Ebben az időszakban a spanyol képzőművész szegénységben élt, és a kék szín használatával fejeztek ki azt az emocionális fájdalmat és elszigeteltséget, amit ebben az időszakban átélt. A Párizsban élő művész a szegénység miatt kényszerült arra, hogy újrahasznosítsa vásznait – olvasható a MIT Technology Rewiev cikkében.

A művészettörténészek régóta észrevették, hogy a festményen halványan feltűnik egy kísérteties női arckép is. A Chicago Művészeti Intézet – ahol a festmény ki volt állítva – restaurátorai 1998-ban röntgen- és infravörös képeket készítettek a festményről, és ekkor rajzolódott ki egy teljesen új alkotás, ami egy ülő nőt ábrázol, aki kinyújtja a bal karját.

Az új festmény egy igazán különleges betekintést nyújtott Picasso munkásságának fejlődésébe, gondolatvilágába. Az akkori felfedezés mégsem volt teljesen kielégítő, mivel csak a női alak halvány körvonalát tudták rekonstruálni, de a használt színeket és stílust nem sikerült beazonosítani.

A fontos kérdésre Anthony Bourached és George Cann, a londoni University College mesterségesintelligencia-kutatói akadtak rá, akik szeptember közebén publikálták egy tanulmányt felfedezésükről.

A két kutató a stílusátvitelnek nevezett eljárást ötvözte a neurális hálón alapuló gépi intelligenciával. Az általuk fejlesztett algoritmus nem csupán összevetette a röntgen- és infraképeket Picasso más munkáival, de rekonstruálta is az egykori alkotást.

Nem ez az egyetlen festmény, amire a kutatócsapat rátalált, reprodukáltak egy festményt, amelyet Santiago Rusiñol spanyol festőművész készített, és amelyet 1904-ben Picasso festett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!