Egyperces

2007.05.03. 16:19

2020-ra elolvad az Északi-sarki tengereken lévő jég?

Az Arktisz jege a vártnál gyorsabban olvad, és már 2020 nyarán eltűnhet a sarki vizekről a tengeri jég. Ezt állítja több amerikai kutató, akik összevetették a régi adatokat a mostani számítógépes modellekkel, és hibákat fedeztek föl a számítógép által adott prognózisokban.

A Der Spiegel című német hetilap idézi a Geophysical Research Letters című szaklapban megjelent tanulmányt, amelyet Ted Scambos colorado-i jégkutató, és kollégái publikáltak. Az ő számításaik szerint az Északi-sarki tengereken lévő jég az elmúlt ötven évben háromszor olyan gyorsan olvadt, mint ahogy azt a különböző számítógépes modellek jósolták.

Scambos és kollégái kiértékelték azokat az adatokat, amelyeket repülőkről, hajókról és műholdakról gyűjtöttek az elmúlt, csaknem hat évtizedben. Véleményük szerint az 1953 és 2006 közötti időszakban a késő nyári jégtakaró minden évtizedben átlagosan 7, 8 százalékkel csökkent. A számítógépes modellek ugyanerre az időszakra csak két és fél százalékot számoltak. Az eltérésből arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy az ember által okozott globális felmelegedés hatását még mindig erősen alábecsülik.

"Az a melegvíz, ami az Északi-sarkra áramlik, és az enyhe levegő szabályosan írtja a tengeri jeget" - nyilatkozta Julianne Stroeve, a kutatócsoport egyik tagja. Marika Holland, aki ugyancsak társszerzője a tanulmánynak úgy véli, hogy az Arktisz minden eddigi számításnál érzékenyebben reagál a szén-dioxid koncentrációra. Német kutatók fél évvel ezelőtt 2080-ra becsülték a jég eltűnését, Marika Holland tavaly decemberi tanulmányában 2040-re jósolta ugyanezt, a mostani, 2020-as prognózis eddig a legfenyegetőbb, ugyanis az Északi-sarki jég a Föld hűtőrendszere, mert több napfényt sugároz vissza a világűrbe, mint a sötét tengervíz - írja a Spiegel Online.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!