Klímaváltozás

2020.04.21. 08:03

Már 2050 előtt jégmentes lehet nyaranta a Jeges-tenger

Nagy valószínűséggel már 2050 előtt jégmentes lehet néha nyáron a Jeges-tenger – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport 40 különböző klímamodell elemzése alapján.

Forrás: Shutterstock

A kutatók szerint a klímavédelmi intézkedések hatékonysága határozza majd meg, hogy milyen gyakran és milyen hosszan lesz ez így.

A világ 21 kutatóintézete a Hamburgi Egyetem kutatója, Dirk Notz koordinálásával azt vizsgálta, hogy miként változik a jövőben a Jeges-tenger (más néven Északi-sarki-óceán) jégtakarója, ha továbbra is magas lesz a szén-dioxid-kibocsátás és elégtelenek a klímavédelmi intézkedések.

Ezekben a szimulációkban a várakozások szerint gyorsan eltűnt nyáron az egész évben szinte folytonos jégtakaró, de a kutatók azt is kimutatták, hogy a nyári jégtakaró akkor is eltűnne egyszer-egyszer, ha a szén-dioxid-kibocsátás gyorsan csökkenne.

Ha gyorsan és jelentősen csökkentjük a globális szén-dioxid-kibocsátást, és ezáltal az iparosodás előtti szinthez képest 2 Celsius-fok alatt tartjuk a globális felmelegedést, a Jeges-tenger jege még akkor is valószínűleg eltűnik egyszer-egyszer nyáron már 2050 előtt. Ez nagyon meglepett minket

idézte Dirk Notzot az egyetem közleménye.

Jelenleg az Északi-sarkot egész évben tengeri jég borítja és veszi körül. Nyaranta a tengeri jég kiterjedése csökken, télen ismét nő.

A globális felmelegedés hatására az elmúlt évtizedekben gyorsan csökkent a tengeri jég kiterjedése a Jeges-tengeren.

Ez jelentős hatással van az Északi-sarkvidék ökoszisztémájára és klímájára. A tengerjég a jegesmedvék és fókák élőhelye és zsákmányszerző területe, és hűti a térséget azáltal, hogy visszaveri a napfényt.

A kutatók szerint alapvetően a jövőbeni szén-dixoid-kibocsátástól függ az, hogy milyen gyakran fogja elveszíteni jégtakaróját nyáron a Jeges-tenger.

Ha gyorsan csökken a kibocsátás, csak egy-egyszer lesznek ilyen évek, magasabb kibocsátás hatására az évek többségében jégmentes lesz.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!