öröm

2020.05.12. 08:31

Két hegyi gorilla született egy ugandai esőerdőben

A kisgorillák neme egyelőre nem ismeretes, mert az anyaállatok a szülés utáni napokban agresszívan védelmezik kölyküket.

Forrás: Shutterstock

Két hegyi gorilla születését jelentette be az Ugandai Természetvédelmi Hatósága (UWA) vasárnap az Anyák napjának ottani megünnepléséhez időzítve.

Mindkét gorillabébi egy esőerdőben, az afrikai ország délnyugati részén fekvő Bwindi Nemzeti Parkban jött világra április 25. és május 1. között.

A kisgorillák neme egyelőre nem ismeretes, mert az anyaállatok a szülés utáni napokban agresszívan védelmezik kölyküket és veszélyes lenne a megközelítésük – közölte a hatóság szóvivője, Bashir Hangi.

A szaporulat örvendetes hír a koronavírus-járvány okozta nehézségek közepette, amelyekkel az ugandai természetvédők jelenleg szembenéznek.

A járványügyi utazási korlátozások miatt összeomlott az idegenforgalom, amelynek bevételéből a parkok működtetését, például a vadőröket finanszírozzák. A szóvivő szerint a járvány kezdete óta a gorilláknak állított vadcsapdák elszaporodását észlelték.

A két kisgorilla születése a faj megmentésére Ugandában tett erőfeszítések eredményességéről tanúskodik – hangoztatja az UWA közleménye.

Egy nemrég végzett felmérés során 459 hegyi gorillát számoltak össze a Bwindi Nemzeti Parkban. További 604 hegyi gorilla él az uganda, ruandai és kongói hármas határon fekvő Virunga Nemzeti Parkban, így a kihalás fenyegette faj populációja már 1063 egyedet számlál Ugandában.

Az ugandai kormány 2012-ben még 880 hegyi gorilláról tett jelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!