a rémálom vége

2020.12.18. 14:45

Ismét boldog a világ legmagányosabb elefántja

A pakisztáni állatkertből kimentett Kaavan egészséges és élvezi új életét a nőstény elefántok társaságában.

Newly arrived Asian elephant Kaavan drinks water in his new enclosure at the Kulen Prom Tep Wildlife Sanctuary in Cambodia's Oddar Meanchey province on December 1, 2020. (Photo by TANG CHHIN Sothy / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: TANG CHHIN Sothy

Egészséges és gyorsan feltalálta magát új otthonában Kaavan, a világ legmagányosabbnak mondott elefántja, amely november 30-án bérelt repülőgéppel érkezett Kambodzsába Pakisztánból – közölte pénteken Neth Pheaktra, a kambodzsai környezetvédelmi minisztérium államtitkára, szóvivő.

A 35 éves hím ázsiai elefánt csaknem egész eddigi életét magányosan, sanyarú körülmények között élte le a pakisztáni főváros, Iszlámábád hírhedten rossz állatkertjében. Kimenekítését civil aktivisták szervezték meg az ausztriai székhelyű Négy Mancs állatvédő szervezet és Cher amerikai énekesnő vezetésével.

Új hazájában az elefántbika a Kulen Prum Tep nevű rezervátumban kapott helyet, ahol – mint a szóvivő mondta – „élvezi új életét” a nőstény elefántok társaságában.

„Kaavan, amelyet eddig a világ legmagányosabb elefántjaként ismertünk, mostantól nem magányos, mert a Kulen Prum Tep menedékhelyen három nőstény elefánt társaságát élvezheti” – mondta az illetékes, aki reméli, hogy a bika „sok új ázsiaielefánt-bébi megszületését segíti elő” Kambodzsában.

A tájékoztatás szerint az állat nagyon gyorsan és jól alkalmazkodott új élőhelyéhez, jól kijön a nőstény elefántokkal. Körülbelül három hónap múlva már a vadonba is kiengedhetik a védett menhelyről.

Pakisztánban májusban egy bíróság mondta ki, hogy Kaavannak joga van egy kambodzsai rezervátumban leélni élete hátralévő részét.

A veszélyeztetett fajként nyilvántartott ázsiai elefántból 400-600 él Kambodzsában, főleg a Kardamom-hegységben és két északi tartományban. A környezetvédelmi államtitkár szerint az országnak 40,5 millió dollárra lesz szüksége a következő 10 évben a területén élő elefántok megmentéséhez.

Az iszlámábádi állatkerben uralkodó állapotok nemzetközi botrányt okoztak, a Margalla Zoo ezért csütörtökön kénytelen volt végleg bezárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!