Súlyos veszteség

2021.04.13. 13:00

Kiderült, mi okozta a delfinek és halak pusztulását Ghána partjainál

Az alacsony oxigénkoncentráció okozta azoknak a delfineknek és különböző halfajoknak a pusztulását, amelyeknek a tetemeit tíz napja vetette a tengerpartra a víz Ghána különböző részein – közölték helyi tudósok.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A víz minőségének elemzése megmutatta, hogy a legtöbb mutató, amely az élethez szükséges az óceánban, az elfogadható határokon belül volt a kémiai oxigénigény (rövidítve: KOI, a víz szervesszennyezőanyag-mértékének meghatározására szolgáló mutató) kivételével, amely jóval magasabb volt a vártnál – közölték a Ghánai Egyetem tenger- és haltudományi karának kutatói.

A magas kémiai oxigénigény stresszt idézhet elő azon élőlényeknél, amelyeknek vízben oldott oxigénre van szükségük – írták előzetes jelentésükben.

A kutatók megerősítették, hogy az elpusztult tengeri emlősök fehérajkú kardszárnyú delfinek voltak, amelyek a trópusi, szubtrópusi mélyvizekben élnek.

Az elpusztult tengeri emlősökre a nyugat-afrikai ország atlanti-óceáni partvidékének három különböző térségében bukkantak. Az ország Nyugati Térségében lévő Keleti Nzema helyhatóság arról számolt be, hogy mintegy 200 delfintetemre bukkantak, és a főváros, Accra térségében mintegy 20 tonnányi elpusztult halat is találtak a tengerparton.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!