fenntartják a szavazatcsalás gyanúját

2021.05.29. 17:20

A republikánusoknak továbbra is Trump az igazi elnök

A jobboldali szavazók továbbra is úgy látják, Biden csalással nyerte meg az elnökválasztást.

NEW YORK, USA - MARCH 08: Trump supporters are gathered by the Trump Tower on 5th Ave as Donald Trump arrived last night and stays at his residence in Manhattan of New York City, United States on March 08, 2021. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Tayfun Coskun

Az amerikaiak mintegy negyede – főként republikánus pártiak – továbbra is úgy véli, hogy Donald Trump megnyerte a tavaly novemberi elnökválasztást és Joe Biden csupán illegális szavazatok segítségével jutott az elnöki székbe

– írja a Magyar Nemzet a Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató cég napokban közzétett, közös felmérése alapján.

A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett republikánusok mintegy 53 százaléka a mai napig Trumpot tekinti „igazi elnöküknek”, míg a Biden-adminisztrációt 47 százalékuk ismeri el. Az adatok nagyjából megegyeztek a tavalyi elnökválasztást követően készült novemberi felmérés eredményeivel, amikor az amerikaiak 28 százaléka és a republikánus szavazók 59 százaléka válaszolta azt, hogy Biden szavazatcsalással nyerte meg az elnökválasztást.

A felmérés kitért arra is, hogy a választók mennyire tartják megbízhatónak a postai úton leadott szavazatokat. Trump ugyanis már az elnökválasztás előtt is azzal érvelt, hogy a demokraták elsősorban a levélszavazatokkal, azok nem megfelelős hitelesítésével tudnak csalni. Márpedig több millió demokrata szavazó a voksolásnak ezt a formáját választotta a koronavírus-járvány miatt. A felmérésben résztvevők közül főleg a demokraták voltak azok, akik azt mondták, a nem személyesen leadott voksokat is megfelelően összesítették, viszont

a republikánus pártiak 42 százaléka úgy véli, hogy a levélszavazatok nem megbízhatók.

A közzétett eredmények szerint azonban a válaszadók 67 százaléka – főként a demokrata párti szavazók – bízik abban, hogy a szavazatszámlálók becsületesen végzik munkájukat.

A felmérés szerint Trumpot a 2024-es elnökválasztáson a republikánusok 49 százaléka indítaná.

A közvélemény-kutatás mindemellett a január 6-i, a Capitolium ostromának kérdésével is foglalkozott: a demokraták 73 százaléka Trumpot hibáztatja az eseményekért, a republikánus szavazók 46 százaléka azonban ellenzi azt az állítást, hogy az akkori elnöknek bármilyen köze lett volna a zavargásokhoz. A válaszadók 42 százaléka – 66 százalékban demokrata és 21 százalékban republikánus pártiak – értett egyet azzal a megállapítással, hogy a kongresszus épületénél nem békés és törvényes tüntetés történt.

Borítókép: Trumpot támogató tüntető köszönti az előző elnök érkezését manhattani rezidenciájára New York-ban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!