toborzás

2021.06.25. 08:45

Mindenki űrhajós akar lenni

Rekordot jelentő több mint 22 ezer ember jelentkezett űrhajósjelölteknek az Európai Űrügynökséghez (ESA), amely több mint egy évtized után először toborzott új űrhajósokat.

Fotós: Science Photo Library via AFP

Az asztronauták sokszínűségét célzó új toborzóprogramjának eredményeit ismertető szerdai közleményében az ESA ugyanakkor elismerte, hogy a nemek közötti egyensúly tekintetében még sok a tennivaló.

A jelentkezők mindössze 24 százaléka nő, ugyanakkor ez is jelentős növekedés a 2008-as legutóbbi toborzáskor regisztrált 15 százaléknál.

Az ESA mind a 25 tagállamából és társult tagjaitól jelentkeztek űrhajósjelöltnek. A legtöbb jelentkezés Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából és Olaszországból érkezett.

Az ESA már korábban bejelentette, hogy

négy-hat űrhajóst keres teljes állásban, akiket jövőbeni űrmisszióira küldene és 20 másik tartalék űrhajósra is szüksége van.

A kiválasztási folyamat alapos lesz és egy évig fog tartani, a végső döntés 2022 végére várható.

Az űrügynökség a tartalékosi csapatba testi fogyatékossággal élő asztronautát is keres a paraasztronauta program keretében. Azt tervezik vizsgálni, milyen körülmények között repülhet ez a jelölt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Csaknem 200 testi fogyatékossággal élő ember jelentkezett asztronautajelöltnek.

Az ESA mostanáig mindössze két női asztronautát – Claudie Haignere-t és Samantha Cristoforettit – juttatott az űrbe, de ezt a számot növelni akarja. Világviszonylatban az űrben járt több mint 560 emberből 65 volt nő, többségük amerikai.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában