tömeges pusztulás

2021.07.13. 11:40

Állattemető lett a hajókatasztrófa helyszíne Srí Lankánál

A Srí Lanka-i kormány által a hétvégén közzétett hivatalos adatok szerint július 7-ig 176 teknős, 4 bálna és 20 delfin pusztulását okozta az ország partjai közelében májusban történt hajókatasztrófa.

This picture taken on June 10, 2021, shows wildlife officials removing the carcass of a sea turtle washed ashore at Galle Face beach in Colombo, as dozens of turtles and dolphins were killed by intense heat and chemical poisoning from a container ship that burned for almost two weeks off Sri Lanka. (Photo by - / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A Szingapúrban bejegyzett MV X-Press Pearl konténerhajó majdnem két héten át lángolt Colombo közelében, majd június 2-án elsüllyedt. Roncsából milliószám szabadultak ki műanyagszemcsék, amelyeket a hajó Srí Lankára csomagolóanyag-gyártási alapanyagként szállított. A kiégett hajó 81 konténer veszélyes vegyi anyagot, köztük 25 tonna salétromsavat is vitt.

Srí Lanka-i környezetvédők az ország történetének legsúlyosabb tengeri szennyezéséről beszélnek.

A Srí Lanka-i kormány vizsgálatot folytat a katasztrófa ügyében. A kormány a közelmúltban jelentette be, hogy 40 millió dollár (12 milliárd forint) kártérítést követel a hajó üzemeltetőjétől.

Borítókép: egy teknős tetemét szállítják el a partról a helyszínen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!