rejtélyes vevők

2021.08.12. 17:06

Nem volt népszerű az elefántárverés Namíbiában, csak 57 ormányos talált gazdára

A vártnál jóval kevesebb vadon élő elefánt kelt el Namíbiában egy sokak által bírált aukción.

A flock of elephants walk in the savannah in the Etosha National Park, NAMIBIA - July 26 2018. un troupeau d elephant marche dans la savane, parc national d Etosha, NAMIBIE - 26/07/2018. (Photo by FRANCOIS LEPAGE / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Forrás: Francois Lepage/Hans Lucas

Fotó: AFP

A környezetvédelmi minisztérium szerdai bejelentése szerint a tervezett 170 helyett csak 57 elefántot sikerült elárverezni a tavaly decemberben elkezdett és idén január végén lezárt aukción.

Romeo Muyunda kormányszóvivő szerint a keresletet befolyásolhatta az árverést övező „negatív reklám”, a lehetséges vevők gyenge vásárlóereje és a vásárlóknak megszabott szigorú feltételek.

Az aukciót elítélő online petíciót több mint 100 ezer ember írta alá.

A szokatlan árverésen hazai és külföldi vevők is indulhattak. Az 57 elefántot három vevő vásárolta meg. Kilétüket nem közölték, csak azt, hogy az állatok közül 15 az országhatárokon belül marad, a többi viszont külföldre kerül.

Az árverésen csak olyanok indulhattak, akik garantálni tudták, hogy biztonságosan körülkerített területen tartják majd a vadállatokat.

Az árverésre kiszemelt elefántokat még ezután fogják be és szállítják el új élőhelyükre. A megmaradt elefántok egyelőre korábbi élőhelyükön maradnak, szükséges esetén újabb árverést hirdetnek meg – közölte a szóvivő.

A vadállatok eladásából 5,9 millió namíbiai dollár (120 millió forint) folyt be, amelyet a kormány szerint a fajmegőrzési programokra, ezen belül a vadkárokat elszenvedő földművesek kártalanítására fordítanak.

Az eddigi természetvédelmi erőfeszítések eredményeként az 1995. évi 7500-ról 2019-ig 24 ezerre nőtt a délnyugat-afrikai országban élő elefántok száma, ami nemzetközi elismerést váltott ki.

A windhoeki kormányzat azonban egy ideje a trófeavadászati és exporttilalom enyhítését szorgalmazza arra hivatkozva, hogy bevételekre van szükség a fajmegőrzési programhoz és csökkenteni kell az állatok és emberek közti, immár állandósult és olykor halálesethez vezető konfliktusokat, továbbá a károkat, amelyeket a vadállatok okoznak a földművesek megélhetésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!