Természeti katasztrófa

2021.09.29. 12:47

Elérte az izzó láva az Atlanti-óceánt La Palma szigetén (videó)

Elérte az izzó lávafolyam az Atlanti-óceánt kedd éjjel a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, ahol kilenc napja tört ki a Cumbre Vieja nevű vulkán.

Izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Cumbre Vieja tûzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvõ El Paso közelében 2021. szeptember 23-án. A földrengések, lávafolyamok, mérgezõ gázok, vulkáni hamu és savas esõ veszélye miatt a sziget lakói közül már több mint hatezer embert kimenekítettek otthonából. A vulkánkatasztrófák elleni kanári-szigeteki projekt vezetõje szerint várhatóan a lávafolyam rövidesen eléri az Atlanti-óceánt. Az 1000 Celsius-fokot meghaladó hõmérsékletû láva és a víz találkozása robbanásokat okozhat, és mérgezõ gázfelhõk keletkezhetnek.

Forrás: MTI / EPA / EFE

Fotó: Carlos de Saa

A hatóságok előzőleg arra figyelmeztettek, hogy

a mintegy 1000 Celsius-fokos láva és a tengervíz találkozásánál mérges gázok szabadulhatnak fel és robbanások is bekövetkezhetnek.

A láva szeptember 19-e óta hömpölyög a vulkán nyugati vonulatain a tenger felé, eddig mintegy 600 ház és banánültetvény lett a lángok martaléka. Ezreket evakuáltak, hétfőn pedig három tengerparti települést teljesen lezártak, így készülve arra, hogy a láva eléri az óceánt.

A Reuters által éjjel közzétett fotókon fehér gőzfelhők látszottak Playa Nueva környékéről.

A spanyol kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította La Palma szigetét.

A kabinet döntött arról, hogy első körben 10,5 millió euró (3,7 milliárd forint) közvetlen támogatást biztosít a károsultak legfontosabb szükségleteinek fedezésére.

Az összegből 5,5 millió euró fordítható 107 ingatlan megvásárlására, további 5 millió eurót az odaveszett ingóságok pótlására osztanak szét.

Borítókép: Izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő El Paso közelében 2021. szeptember 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!