Állatvédelem

2021.09.21. 13:45

Felcsillant a remény, megmenthetik a ritka krokodilfajt a kihalástól

A kihalás szélén álló populáció frissen kikelt példányaira találtak rá.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A világ egyik legritkább krokodilfajának nyolc fiókáját fedezték fel egy kambodzsai rezervátumban. A szakemberek szerint ez jó jel arra vonatkozóan, hogy talán sikerül megmenteni a kihalástól a vadonban a sziámi krokodilt, amelyből csupán néhány száz példány él szabadon.

A kikelt sziámi krokodilokat a kelet-kambodzsai Srepok rezervátumban találták a közelmúltban egy folyóban a természetvédelmi őrök. A szakemberek négy nap után találták rá az apró állatokra, akiket a környéken talált nyomok alapján kezdtek el keresni.

A kambodzsai környezetvédelmi minisztérium és a Természetvédelmi Világalap, vagyis a WWF szerint a faj valaha széles körben elterjedt volt Délkelet-Ázsiában. Napjainkban azonban már kritikusan veszélyeztetettként tartja nyilván a Természetvédelmi Világszövetség, vagyis az IUCN.

A sziámi krokodil az 1990-es évekre csaknem teljesen eltűnt az orvvadászat, természetes élőhelyének szűkülése és más fajokkal való keveredése miatt.

A vadon élő sziámi krokodilok számát 400 körülire becsülik, többségük Kambodzsában található. Legutóbb 2017-ben Sre Ambel régióban találtak hat tojást a hüllők nyomait követve. A mostani lelőhelyen, a kelet-kambodzsai rezervátumban már több mint egy évtizede kerestek bizonyítékot a sziámi krokodil ottani előfordulására.

A sziámi krokodil édesvizekhez kötődik, főleg a lassú mozgású folyókat és állóvizeket kedveli. A legnagyobb hímek 4 méteres hosszúságúra is megnőhetnek, de ritka a 3 méternél hosszabb példány.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!