A technológia csodája

2021.09.07. 19:55

Filmkockákon kelt újra életre a majdnem száz éve kihalt tasmán tigris

Eddig alig tucatnyi néma, fekete-fehér felvételtöredék létezett a különös fajról.

A handout screengrab obtained from the National Film and Sound Archive of Australia (NFSA) on September 7, 2021 shows a colourised picture of the last-known surviving Tasmanian tiger from footage taken in 1933. - Historic footage of the last known Tasmanian tiger in captivity has been brought to life by colourisation, in a collaboration between a French firm and the National Film and Sound Archive of Australia. (Photo by Handout / The National Film and Sound Archive of Australia / AFP) / ----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / THE NATIONAL FILM AND SOUND ARCHIVE OF AUSTRALIA" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: The National Film and Sound Archive of Australia / AFP

Fotó: AFP

Színezett felvételen keltették életre a kihalt tasmán tigris legutolsó ismert, fogságban élő példányát, Benjamint. A 80 másodperces filmet a kihalt fajok ausztrál emléknapján mutatták be. A rendezvényt a 85 éve ezen a napon elpusztult Benjamin emlékére minden évben szeptember 7-én tartják.

Az Ausztrál Nemzeti Film- és Hangarchívum szerint ez a leghosszabb felvétel, amely a farkasszerű erszényes ragadozóról valaha készült. Az intézmény a párizsi Composite Films stúdiót és alapítóját, Samuel Francois-Steiningert bízta meg a munkával, hogy állítsa helyre és színezze ki a régi, eredeti felvételeket. A munkálatok mintegy 200 órát vettek igénybe.

Az eredeti felvétel a korához képest bámulatos, de nagy kihívás volt a színezése, mivel nagyon sok elem volt a képen. A felbontása és a minősége miatt pedig sok részletet kellett kidolgozni és animálni – árulta el Francois-Steininger.

A rövid filmrészleten látható, ahogy a farkasszerű, csíkos bundájú, húsevő erszényes járkál szűk kifutójában, leül, fújtat és vakarózik. A felvételt David Fleay készítette 1933 decemberében Hobart város egykori, Beaumaris Zoo nevet viselő állatkertjében. Fleayt a munka közben állítólag fenéken is harapta Benjamin.

Egy csodálatos állattal lett szegényebb a világ

Az Ausztrál Nemzeti Múzeum szerint a nagyjából 180 centiméter hosszúra, 60 centiméter magasra és 30 kilóra is megnövő tasmán tigris vagy erszényesfarkas eredetileg Ausztráliában és Pápua Új-Guineán fordult elő. 2000 éve azonban, vélhetőleg a dingók térhódítása miatt, az állatok eltűntek ezekről a területekről.

Az európai gyarmatosítás idején mintegy 5000 egyedet számláló populációt találtak Tasmániában. Amikor viszont a szigetre 1824-től betelepítették a birkákat, az állatok elhullásáért a tasmán tigrist tették felelőssé. A vezetők pénzjutalommal biztatták az embereket a ragadozó levadászására. Mindez annak ellenére történt, hogy a bizonyítékok szerint a kóbor kutyák és a nem megfelelő gazdálkodás volt a birkaállomány veszteségeinek oka.

A vadászat, az élőhelyek elvesztése és a szigetre behurcolt betegségek miatt 1910-re már nagyon ritkának számított a tasmán tigris.

Az eredetileg vadon élő Benjamint 1933-ban fogták be és szállították a Beaumaris Állatkertbe. Egy fagyos éjszakán azonban az állatot véletlenül kizárták kifutójának védett fedezékéből, ezért az éjszakát a kifutó hideg betonján töltötte. A korábban kiváló egészségű erszényesfarkas ezt követően pusztult el 1936. szeptember 7-én, csupán két hónappal azután, hogy a faj kormányzati védelmet kapott.

Benjamin halála után az intenzív keresések és felajánlott jutalmak ellenére sem találtak újabb példányt. A Smithsonian Intézet szerint a fajt hivatalosan 1982-ben nyilvánították kihalttá. Az ausztrál kormány azonban később felülvizsgálta az időpontot, és arra jutott, hogy Benjamin 1936-os halálával tűntek el teljesen a tasmán tigrisek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!