Fajmegőrzési erőfeszítések

2021.10.31. 08:40

5 év alatt 10 ezerről 200 ezerre nőtt a teknősök száma

Többek között a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt utazási korlátozások segítették elő az állatok szaporodását.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ugrásszerűen megnőtt a fészekrakó tengeri teknősfélék száma a Zöld-foki-szigeteken. A The Guardian című brit napilap szerint tavaly mintegy 200 ezer fészket számoltak meg a tíz szigetből álló szigetcsoporton, amíg 2015-ben még csak alig több, mint 10 ezret.

A nyugat-afrikai államot az álcserepes teknősök harmadik legnagyobb fészekrakó helyének tartják Florida és Omán után. A hüllők száma azonban olyan meredeken növekedett az elmúlt években, hogy a tudósok szerint ma már a második legnagyobb, ha nem a legnagyobb fészekrakó hely lehet.

Bár a koronavírus feltartóztatására elrendelt utazási korlátozások elősegítették azt, hogy a térség emberektől háborítatlan legyen, a szakemberek szerint a helyi fajmegőrzési intézkedések idézték elő a látványos növekedést.

A fajmegőrzési erőfeszítések a Zöld-foki-szigeteken 20 éve kezdődtek.

Albert Taxonera, a helyi biodiverzitási projekt alapítója és társigazgatója szerint ennyi idő telik el, amíg egy bébiteknős felnőttként visszatér arra a helyre, ahol kikelt a tojásból.

A Zöld-foki-szigeteken a természetvédők több száz kilométernyi tengerpartot felügyelnek a fészkelőszezonban. Ehhez kapcsolódóan megmérnek minden teknőst, nyomkövetővel látják el őket, illetve biztosítják, hogy biztonságban visszatérhessenek a tengerbe.

2018 óta a szigetországban büntetéssel sújtják azt, aki megöl vagy megeszik egy tengeri teknőst, illetve kereskedik az állatokkal.

Nemcsak ebben a térségben nőtt a tengeri teknősök száma, Indiában és az Egyesült Államokban is felfigyeltek a fészekrakó teknősök számának gyarapodására.

A harminc évvel ezelőttihez képest ma több száz fajmegőrző program van, amely a tengeri teknősök védelmére fókuszál – emelte ki Rod Mast, a Természetvédelmi Világszervezet tengeriteknős-csoportjának társelnöke.

A fajmegőrző programok mellett az óceánok termékenysége is hozzájárul a populáció növekedéséhez.

Ha egy adott évben az óceán tápanyagsűrűsége magas, a teknősöknek több energiájuk lesz a fészekrakáshoz. Másik lehetséges tényező, hogy világszerte csökkent a teknősök egyik fő természetes ellenségének, a cápának az állománya.

A folyamat ellenére számos veszély leselkedik a tengeri teknősökre. Számos fajuk, alfajuk egyedszáma meredeken csökken. A kérges teknősök sok alfaját a kihalás szélén álló fajok közé sorolja az Természetvédelmi Világszervezet Vörös Listája, a közönséges cserepes teknőst pedig már szinte kihaltként tartják számon. A tudósok szerint ennek fő oka a halászhálók használata, továbbá a műanyagszennyezés.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!