életre szóló barátság

2021.10.06. 14:08

Elpusztult a szelfivel világhírűvé vált gorilla

A gorilla hosszú betegség után annak a parkőrnek a karjaiban halt meg, aki annak idején megmentette, és akire felnőve is afféle pótanyaként tekintett.

An orphaned baby mountain gorilla is seen at the Senkwekwe centre in Rumangabo in the Virunga National Park in the East of the Democratic Republic of Congo on September 10, 2016.

Forrás: AFP

Fotó: CHARLY KASEREKA

Elpusztult a hegyi gorilla, amely két éve vált az internet sztárjává azzal, hogy egy gondozó szelfijén pózolt a Virunga Nemzeti Parkban a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A szokatlan története és egyénisége miatt is ismert nőstény gorillát, Ndakasit 2007 óta nevelték a Senkwekwe Központ gondozói, mivel a családját orvvadászok ölték meg.

A gorilla annak a parkőrnek a karjaiban halt meg, aki annak idején megmentette. Egy, a nemzeti park által közzétett fotón Ndakazi testét a földön ülő Andre Bauma tartja az ölében.

Ndakasi egy másik elárvult gorillakölyökkel, Ndezével együtt került a Senkwekwe Központba. Ők lettek a menedék első hegyigorilla-lakói. A párhetes, 2,4 kilós Ndakasira Bauma bukkant rá. A kölyök halott anyjába kapaszkodott, akit orvvadászok lőttek fejbe. A gorillabébi túl sérülékeny volt ahhoz, hogy visszatérjen a vadonba, ezért a nemzeti parkban nevelték fel különleges gondoskodás mellett. A főemlős felnőve is afféle pótanyaként tekintett Baumára.

A híres 2019-es szelfin, amelyet Mathieu Shamavu, az állatmenhely munkatársa készített a Föld napján, a két immár felnőtt gorilla felegyenesedve nézett a kamerába.

Ndakasi a Senkwekwe Központ keddi közleménye szerint szeptember 26-án halt meg hosszú betegség után.

Az 1925-ben Afrika első nemzeti parkjaként megnyitott, 7800 négyzetkilométeren elterülő Virunga Nemzeti Parkban él a világ mintegy ezer példányra becsült hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) populációjának több mint fele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!