nagy a szárazság

2021.10.08. 17:01

Mamutfenyők százait pusztíthatták el a kaliforniai erdőtüzek

Bár reprodukciójukhoz szükségük van az alacsony intenzitású tűzre, de a magas intenzitású tüzek, amelyek akár harminc méteres lánggal is égnek, képesek a hatalmas fák lombozatát is leégetni.

Fotós: GARY KAZANJIAN

A KNP Complexnek elnevezett tűzvészt szeptember elején villámlások indították el, és az szétterjedt a Sierra Nevada nyugati oldalán. A természetvédelmi park 15 mamutfenyőligetében okozott károkat – közölte Christy Brigham, a Sequoia and Kings Canyon nemzeti park képviselője.

Jelenleg is több mint kétezer tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén. A KNP Complexnek csupán 11 százalékát sikerült kontroll alá venni, miután már 347 négyzetkilométernyi erdő égett. A hűvösebbé váló időjárás segített némileg lelassítani a lángokat és péntekre esőket is várnak az időjárás-előrejelzés alapján.

A tűznek vegyes hatása van a mamutfenyőligetekre: legtöbbjüket alacsony és közepes intenzitású tűz érte el, amelyeket a fák még túl tudnak élni – mondta Brigham. Ugyanakkor két ligetben – egyik ötezer fenyőt tartalmaz – magas intenzitású tüzek, akár harminc méteres magasságot is elérő lángok égnek, melyek képesek a hatalmas fák lombozatát is leégetni.

Két égő fa kidőlt a nemzeti park óriáserdejében (Giant Forest), amely mintegy 2000 óriás mamutfenyő otthona. Köztük található a Sherman tábornok fája nevű is, amelyet a világ legnagyobbjaként tartanak számon. A legjelentősebb fák azonban úgy tűnik, túlélik a katasztrófát, Brigham közlése szerint érintetlennek tűnnek. A szakértők tűzálló takaróba burkolták a fák törzsét, megtisztították a növényzettől a körülöttök lévő területet, locsolókat üzemeltek be mellettük, vízzel öntözték vagy tűzálló zselével kenték be őket. A teljes kárt azonban csak hónapok múlva lehet felmérni.

A déli területeken égő Windy Fire nevű erdőtűzkomplexum legalább 74 mamutfenyőt égett le. A 395 négyzetméteren égő tűz 75 százalékát tartják jelenleg kontroll alatt.

Az évezredekig is elélő óriás mamutfenyők csak a Sierra Nevadában nőnek természetes módon. Ezek a világ legnagyobb fái, átlagosan 75 méteresre nőnek, törzsük átmérője hat méter is lehet.

Reprodukciójukhoz szükségük van az alacsony intenzitású tűzre: megfigyelések nyomán fedezték fel, hogy az óriás mamutfenyőnek tűzre van szüksége ahhoz, hogy kiengedje magjait. Amikor a lángok hője eléri a fa magasan lévő ágait, a mamutfenyő ragacsos gyantaréteggel védett tobozai megolvadnak és kinyílnak. Több száz apró mag hullik ekkor a talajra, ahol a tűz nyomán tápanyagokban gazdag, dús föld marad hátra.

A mostani lángok azonban túl hevesek a klímaváltozás okozta szárazságok miatt.

Az év során eddig több mint 7800 négyzetkilométernyi terület égett Kaliforniában, ami több mint 3000 otthont és egyéb ingatlant tett tönkre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában