Kultúra

2021.12.24. 06:10

Tények, amiket valószínűleg nem tudtál a Szűzanyáról

Szűz Mária az egyik legvitatottabb nő a vallástörténetben. Az Újszövetség alapján Jézus édesanyja, aki szeplőtelen fogantatás keretében bűntelenül szülte meg a Megváltót. Eredetileg zsidó nő Názáretből. A protestánsok szerint nem volt bűntelen, azonban a katolikusok és ortodoxok becsülik szüzességét.

Majdnem minden, amit Máriáról tudunk, az Újszövetségből származik. Férje József, aki ács volt. Élete elválaszthatatlan Jézustól. A népszámlálás miatt Józseffel Betlehembe utazott, ahol egy istállóban szülte meg fiát. Érdekes, hogy a Bibliában alig néhány személyt említenek többször, mint őt: csupán Jézus Krisztust, Pétert, Pált és Jánost - írja a Life.hu cikke.

A nyugati keresztény művészeti alkotásokban jámbor asszonyként ábrázolják, azonban az evangéliumok szerint Mária egészen más volt. 

Mária sok esetben elkísérte Jézust, jelenléte végig fontos. Ott volt Jézus első csodatételénél a kánai menyegzőn, és ő biztatta Jézust, hogy tegyen csodát, amikor a menyegzőn kifogytak a borból: "Tegyetek meg mindent, amit csak mond" (Jn 2,6). Ezzel hívta fel Jézus figyelmét rendeltetésére. De a végén, a keresztnél is mellette volt: „A Jézus keresztje alatt pedig ott állottak vala az ő anyja, és az ő anyjának nőtestvére; Mária, Kleofás felesége, és Mária Magdaléna." (Jn 19,27)

Talán a szeplőtelen fogantatás, a bűntelenség a legvitatottabb kérdés Mária alakja körül. Az Újszövetségben nincs utalás Mária nemi életére, mielőtt életet ad Jézus Krisztusnak. A keresztény hagyomány kritikusai úgy gondolják, hogy a szüzesség félrefordított szó, amely csupán fiatal lányt jelent. Azonban benne van a Bibliában, hogy Mária csoda útján esett teherbe, nem szexuális úton. Tehát ő ezáltal bűntelen, ami alkalmassá teszi arra, hogy ő legyen Isten fiának édesanyja.

Szűz Mária bűntelensége és szüzessége a két kulcspontja a hívők közötti konfliktusoknak. 

A protestánsok szerint egyedül Jézus volt bűntelen, sőt, a protestánsok szerint Máriának és Józsefnek már Jézus előtt is voltak közös gyermekeik. A katolikusok ezzel szemben úgy tartják, hogy Mária bűntelen volt, és mindörökké szűz maradt. A nézeteltérések ebben az esetben feloldhatatlannak tűnnek, hiszen a Bibliában nincs bizonyíték bűntelenségére. Mária bűntelensége egyházi tradíció. Azonban szüzessége Jézus születése előtt bizonyítva van Máté evangéliumában, ahol azt írja, nem volt köztük Józseffel házassági kapcsolat, amíg meg nem szülte a fiút.

Sokak szerint Szűz Mária a legnagyobb szent, hiszen Isten őt választotta ki, hogy fiának anyja legyen, és amiért szabadon döntött abban, hogy együttműködik a neki adott kegyelmekben, és elfogadta rendeltetését.

A Magyarok Nagyasszonya Szűz Mária egyik elnevezése, amely kifejezi különleges kapcsolatát Magyarországgal. A magyar katolikus egyház október 8-án emlékezik meg Szűz Mária pártfogásáról, és kéri közbenjárását nemzetünkért.

Ennek eredete Szent István királyhoz kapcsolódik, aki a XII. századi Hartvik legenda szerint halála előtt felajánlotta az országot Szűz Máriának: "Mennyek királynője, e világ jeles újjászerzője, végső könyörgéseimben a szentegyházat a püspökökkel, papokkal, az országot a néppel s az urakkal a te oltalmadra bízom: nékik utolsó istenhozzádot mondva lelkemet a kezedbe ajánlom."

Néhány évszázaddal később, a XVII. században alakult ki Regnum Marianum (Mária Országa), ami kifejezte, hogy Szent István felajánlásával Szűz Mária nemcsak oltalmazója, hanem mindenkori tulajdonosa is Magyarországnak.

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!