Kihalás fenyegeti őket

2021.12.12. 14:50

Veszélyben van a szitakötőfajok 16 százaléka

Veszélyben van a fertőző betegségek elleni küzdelemben is szerepet betöltő szitakötők jelentős része - közölte csütörtökön a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

Az ismert mintegy 6000 szitakötőfaj 16 százaléka sorolható a sebezhető, a veszélyeztetett vagy a kihalás fenyegette kategóriába - közölte a svájci székhelyű szervezet, ismertetve a veszélyben lévő fajok frissített listáját, amelyhez első ízben globálisan is számba vették a szitakötőket.

E rovarokat, amely megeszik a maláriát és dengue-lázat terjesztő szúnyogok lárváit, elsősorban életterük, az erdők és a vizes élőhelyek elpusztítása, a folyók és tavak növényvédőszerek és más kemikáliák általi elszennyeződése veszélyezteti.

Viola Clausnitzer biológus, aki évtizedek óta kutatja a szitakötőket, attól tart, hogy a valóságban a vöröslistán szereplőknél is több szitakötőfaj lehet veszélyeztetett, mivel sok fajról nincs elég adat.

Tudósok a mocsarak, lápos vidékek és folyók egészségi állapotának barométereként tekintenek a szitakötőkre.

A Ramsari Egyezmény egy 2018-as jelentése szerint a vizes élőhelyek háromszor gyorsabban pusztulnak, mint az erdők, 1970 óta az ilyen élőhelyek egyharmada tűnt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!