Nyolcéves volt

2022.01.12. 08:55

Elpusztult a kambodzsai aknakereső patkány

Nyolcévesesen elpusztult Magawa, az aknakereső patkány, amely öt év alatt 141 ezer négyzetmétert, mintegy 20 focipályányi területet tisztított meg a taposóaknáktól és egyéb robbanószerektől Kambodzsában.

Az állat a hét nagy részén még jó egészségnek örvendett, a hét vége felé azonban lelassult, egyre többet szendergett, és az élelem iránt is csekély érdeklődést tanúsított – közölte kedden Phnompenben az Apopo belga nonprofit szervezet.

Több mint száz kiszagolt aknával és egyéb robbanószerrel Magawa az eddigi legsikeresebb rágcsáló, amelyet az Apopo képezett ki aknák és más hadianyagok kiszimatolására. Aknakeresői pályafutása alatt 71 taposóaknát és 38 fel nem robbant lőszert fedezett fel az északnyugati Siem Reap város – Angkorvat ősi templomkomplexum – térségében. Tavaly júniusban hagyott fel az aknakereséssel.

A gambiai, más néven afrikai óriás tasakospatkány (Cricetomys gambianus) 2014-ben született Tanzániában és 2016-tól dolgozott Kambodzsában az aknamentesítésen. A rágcsáló 2020 szeptemberében az első patkányként nyerte el egy brit jótékonysági szervezet legrangosabb kitüntetését, amellyel az a bátor állatokat jutalmazza.

Éles szaglásuknak és étellel történő könnyű idomíthatóságuknak köszönhetően az afrikai óriáspatkányok különösen hatásosak az aknakutatásban. Az Apopo a HeroRAT (hős patkányok) néven ismert állatokat az 1990-es évek óta képezi ki az aknák és a tuberkulózis észlelésére.

Magawa 1,2 kilogrammot nyomott és 70 centiméter hosszú volt. Bár ezekkel a méretekkel jóval nagyobb volt, mint sok más patkányfaj, még mindig elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy ne indítsa be az aknákat, ha elsétál felettük.

A patkányok a robbanóanyagban lévő egyik kémiai összetevőt érzékelik, tehát a fémhulladékot figyelmen kívül hagyva sokkal gyorsabb keresésre képesek. Amikor megtalálják a robbanószert, megkapargatják a tetejét, ezzel riasztják a velük dolgozó embereket.

Magawa mindössze 20 perc alatt képes volt átvizsgálni teniszpályányi területet, ez egy fémdetektorral 1-4 napig tartana az Apopo szerint. A kitüntetett rágcsáló naponta reggelente fél órát dolgozott.

A kambodzsai kormány szerint az országban 1979 és 2021 között 19 808 ember életét oltották ki felrobbanó taposóaknák, és további 45 156 ember vesztette el valamely végtagját vagy sérült meg más módon.

Kambodzsában becslések szerint még 4-6 millió akna rejtőzhet a földben.

A patkányokat kiképző belga szervezet részt vesz az aknamentesítésben afrikai országokban is, így Angolában, Mozambikban és Zimbabwéban. 

Borítókép: Egy aknakereső gambiai óriáspatkány gyakorlatozik idomítójával a kambodzsai Sziemreapban 2015. július 20-án. Fotó: MTI/EPA/Mak Remissa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!