Alig maradt belőlük

2022.01.22. 08:05

Kihalás fenyegeti a tapírokat Dél-Amerikában

A 250 kilósra is megnövő növényevő emlősök számának csökkenését korábban elsősorban a vadászat és a fakitermelés okozta.

Bár egykor benépesítették Dél-Amerika atlanti-óceáni partvidékének erdeit, a közönséges tapírokat (Tapirus terrestris) mára a kihalás veszélye fenyegeti a régióban.

Brazíliában, Paraguayban és Argentínában lévő eredeti élőhelyeiknek csupán 1,78 százalékán élnek még tapírok – derül ki a Neotropical Biology and Conservation című tudományos lapban bemutatott tanulmányból.

A 250 kilósra is megnövő növényevő emlősök számának csökkenését korábban elsősorban a vadászat és a fakitermelés okozta, most a legnagyobb veszélyt a szaporodásuk visszaesése jelenti.

A nemzetközi kutatócsoport becslése szerint a tapírok száma 48 vizsgált területen 15 992-ről 2665-re csökkent.

Ráadásul az élőhelyeik olyannyira izoláltak, hogy az állatok nem találnak párt a szaporodáshoz. A demográfiai és a genetikai szempontokat figyelembe véve 14-ből csak 3 populáció lehet képes a túlélésre a következő 100 évben. A tapírok szaporodása ugyanis nagyon lassú folyamat. A nőstények 13 hónapnyi vemhesség után csak egyetlen utódot hoznak a világra, és két szülés között gyakran akár 3 évet is kihagynak.

A tanulmány társszerzője, Patrícia Medici, a dél-amerikai tapírok védelmére létrejött nemzetközi szervezet munkatársa elmondta, szimulációik egyértelműen kimutatják, hogy a kisebb populációknál már évente egyetlen egyed elvesztése is a teljes lokális populáció gyors kihalásához vezethet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában