Örömhír

2022.01.18. 15:05

Megszületett a 35. dédunokája a 98 éves magyar származású holokauszttúlélőnek

Egyik dédunokája szerint Lily Ebert egész életét annak szentelte, hogy beszéljen a holokausztról.

Megszületett a 98 éves Lily Ebert magyar származású holokauszttúlélő 35. dédunokája.

A gyerekek jelentik a legjobb bosszút a nácikkal szemben – fogalmazott az 1923-ban Bonyhádon, Engelman Lívia néven született asszony, aki életét a holokauszttal kapcsolatos felvilágosító munkának szentelte.

Elmondta, mindenki számára különleges dolog dédnagymamává válni, de neki, aki túlélte a holokausztot, nagyon, nagyon különleges.

Sohasem gondoltam, hogy eljutok idáig. Először is életben kellett maradnom, majd megélni ezt a kort. A nácik meg akartak minket ölni, és mi megmutattuk nekik, hogy nem tudnak – mondta a legkisebb dédunoka januári születése után a Londonban élő Lily Ebert.

Gyerekkorát Magyarországon töltötte, amíg 1944-ben az auschwitzi koncentrációs táborba nem deportálták. Anyját, öccsét és egyik lánytestvérét megölték. Két másik lánytestvérével együtt 4 hónap után egy lipcsei hadianyaggyárba küldték kényszermunkára, ahol az amerikai csapatok 1945 áprilisában felszabadították őket. Ezután egy évet Svájcban töltött, 1946-ban pedig Izraelbe költözött. 1967-ben férjével, Samuellel és 3 gyerekével Angliába emigrált, ahol elkezdte megismertetni a világot a holokauszt borzalmaival.

Jelenleg Észak-Londonban él, 3 gyereke, 10 unokája és immár 35 dédunokája van.

Egész életét annak szentelte, hogy beszéljen a holokausztról – mondta egyik dédunokája, a 18 éves Dov Forman, aki Lily Ebertnek TikTok oldalt is létrehozott, hogy segítse ebben a törekvésében. Több mint 1,6 millió követővel rendelkezik az oldal.

Dov Forman és Lily Ebert könyvet is írtak közösen Lily fogadalma: Hogyan éltem túl Auschwitzot és merítettem erőt a továbblépéshez címmel. A könyv magyarul is megjelent, előszavát Károly herceg brit trónörökös írta.

Lily Ebert elmondta, megígérte magának, hogy amíg él, mesél a történetéről a jövő generációinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!