Szerencsés véletlen

2022.01.05. 07:05

Véletlenül bukkantak a bronzkori kardra a leapadt folyóban

A nyeles tőr a közép-európai bronzkor kezdetéhez köthető, mintegy 4000 évvel ezelőtti Unetice-kultúrához tartozik, amely a mai Szlovákia és Csehország területén létezett.

A Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal tájékoztatása szerint bronzkori kardot találtak véletlenül a Vág folyó medrében Galgócnál, a Nagyszombati régióban. A 26 centiméter hosszú, 150 gramm súlyú fém rövid kardra vagy hosszú tőrre egy helyi lakos bukkant még tavaly nyáron, amikor erősen leapadt a folyó vízszintje.

Miközben a kardlap kiváló állapotban konzerválódott, a szerves anyagból készült markolat teljesen elbomlott, csak a kardon található szegecsek utalnak a létére.

A Pamiatkový úrad Slovenskej republiky szerint hasonló rövid kardokat a Duna-medence térségében találtak több helyen Dél-Németországtól a Vajdaságig. Ezek a kardok a Közép-Európát a középső bronzkorban uraló halomsíros kultúrára jellemzők, vagyis mintegy 3600 évesek. Korábban hasonló fegyver került elő egyéb bronzkori tárgyakkal együtt Méhiből, a Besztercebányai régióból is.

Galgócon is találtak már, ugyancsak véletlenül, 2017-ben egy ősi, mintegy 4000 éves tőrt egy grillparti alkalmával, amelyet a Vág folyó mentén rendeztek.

Az igen jó állapotú penge 24, és fél centiméter hosszú, súlya 320 gramm. Felső részébe motívumokat metszettek, és 3 lyuk van rajta, hogy a pengét nyélbe lehessen fogni.

A 2017-ben talált nyeles tőr a közép-európai bronzkor kezdetéhez köthető, mintegy 4000 évvel ezelőtti Unetice-kultúrához tartozik, amely a mai Szlovákia és Csehország területén létezett. Nevét onnan kapta, hogy a közép-csehországi Únetice település térségében bukkantak a kultúra legjellemzőbb régészeti leleteire.

Az első fémkardok a kora bronzkor kezdetén jelentek meg Közép-Európában, nagy valószínűséggel a hosszú bronztőrökből fejlődtek ki.

Galgócon a helyi lakosok az elmúlt években már több véletlenül talált régészeti leletet is beszolgáltattak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!