Kék bolygó

2022.02.28. 12:00

Áder János a zöld vállalkozásfejlesztésről beszélgetett új podcastjában

A zöld vállalkozásfejlesztésről, a sikeres üzleti megoldások és a fenntarthatósági irányelvek kapcsolatáról beszélgetett Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának legújabb, hétfői adásában.

Az államfő beszélgetőpartnere Csepreghy Nándor, a Kék Bolygó Alapítvány igazgatója volt, aki a szervezet kockázati tőkealapjának működését ismertette. Az alap a zöldenergia, a klímabarát mezőgazdaság, a körforgásos gazdaság, a zöld közlekedés, az okosvárosok és a vízvédelem tematikájában kínál finanszírozást.

Az igazgató a finanszírozási modellről szólva kifejtette, hogy ezen alapok általában magasabb kockázatért magasabb hozamelvárást fogalmaznak meg a támogatott projektekkel szemben, ugyanakkor az olyan állami finanszírozású alapok, mint amilyen az alapítványé, fontos szempontnak tartják a társadalmi hasznosságot is.

Áder János szerint a gazdaságnak tekintettel kell lennie a környezeti-társadalmi hatásokra is, így támogatni kell olyan ötleteket, találmányokat, amelyek segítik a fenntarthatóságot.

Az államfő kérdésére Csepreghy Nándor elmondta: a Kék Bolygó Alapítvány 10 milliárd forintos kockázati tőkealapja magyarországi viszonylatban közepesnek számít, hozamelvárásuk azonban alacsonyabb a többi alapéhoz képest. Az alap Magyarországon kívül a kelet-közép-európai országokban és a Nyugat-Balkánon is tervez befektetni – mondta.

Az igazgató közlése szerint négy hónapos működésük alatt eddig két – a megújuló energiatermelés kiegyenlítését célzó, valamint a hulladékból alapanyagot előállító – projektet támogattak. Csepreghy Nándor beszámolt arról is, hogy évente hat-nyolc ilyen innovatív elképzelést megvalósító társaságot terveznek támogatni és jelenleg 15-20 céggel folytatnak tárgyalásokat.

Áder János felvetésére az igazgató beszámolt arról is, hogy a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón „átfésülték a teljes kiállítói kört” támogatható projektek után kutatva.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök klímaelőadást tart középiskolás diákoknak a csornai Művelődési Központban 2022. február 22-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!