Aukció

2022.02.03. 14:05

Tizennégymillió forintért kelt el Mária skót királynő különleges levele

Az előzetesen becsült ára több mint kétszereséért, 32 500 fontért (14 millió forintért) kelt el Mária skót királynő kézírásos levele egy szerdai árverésen.

A Lyon and Turnbull árverési ház személyes és online részvétellel megszervezett aukcióján nagy volt a nemzetközi érdeklődés a dokumentum iránt.

A levélben a királynő azt kéri az angliai francia nagykövettől, hogy engedélyezze George Douglas skót nemes franciaországi útját.

A levelet a carlisle-i kastélyban írta két hónappal azután, hogy 1568. május 2-án megszökött a perthshire-i Lochleven kastélyból, ahol csaknem egy évig raboskodott, miután csecsemő fia, VI. Jakab javára le kellett mondania a trónról.

Mária azt remélte, hogy George Douglas, aki segített neki a szökésben, közbenjár majd a francia királynál az érdekében.

Cathy Marsden, az edinburghi székhelyű árverési ház szakértője elmondta, hogy nagy volt a nemzetközi részvétel, és az árverésen elért összeg is azt tükrözi, hogy nem szűnik a történelem egyik legismertebb uralkodója iránti érdeklődés.

A levélből 12 sort a titkára írt, de hat sort maga Mária királynő, saját kezűleg. A levelet a „Votre bien bonne amye, Marie” (Jó barátja, Marie) sorral fejezte be. Ez a személyes kézjegy is növeli a dokumentum értékét a szakértő szerint.

A levél kikiáltási ára 14 ezer font (6 millió forint) volt, de végül 32 500 fontnál csapott le a kalapács.

I. Erzsébet angol királynő 19 évig rabságban tartotta Máriát, mielőtt 1587-ben lefejeztette.

Borítóképünkön Mária skót királynő szobra. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!