Értékes felfedezés

2022.03.18. 18:50

4 ezer éves sírokat tártak fel Egyiptomban

Az elmúlt években a szakkarai ásatásokon egyebek mellett több 100 színes koporsót is találtak.

5 darab 4 ezer éves sírt tártak fel a Kairótól délnyugatra fekvő Szakkara archeológiai helyszínen egyiptomi régészek. Az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium csütörtökön számolt be róla, hogy az egyiptomi kutatócsoport 100 méterre a Merenré piramistól, Szakkara ősi nekropoliszának déli részén fedezte fel a sírokat.

A lelet az Óbirodalom (Kr. e. 2686-2181) végének és a Középbirodalom (Kr. e. 2181-2055) kezdetének időszakából származik.

Az egyik sír egy Iri nevű magas rangú államférfié volt. Egy akna vezet a sírkamrába, amelynek falai temetést ábrázolnak áldozati asztalokkal, egy palota homlokzatával és 7 olajat tartalmazó edénnyel. A sír belsejében egy hatalmas mészkőszarkofág és a sír tulajdonosának faragott tárgyai találhatóak. A 2. sírhoz, amely valószínűleg a Jart nevű személy feleségéé lehet, egy téglalap alakú akna tartozik. A 3. sírban Bi Nafarhafaji nyugszik, aki egyebek mellett a Nagy Ház felügyelője, pap és a ház takarítója volt. A 4. sírba a király sminkjéért és öltözködéséért felelős nőt, Bettyt temették. Ő a szerelem, a szépség, a zene, a tánc, a termékenység és az élvezetek istennőjének, Hathornak a papnője volt.

Az utolsó sírban Hannu fekszik, aki számos tisztséget viselt, a királyi palota felügyelője, polgármester, a Nagy Ház felügyelője, Alsó-Egyiptom pecsétjeinek hordozója és egy gyümölcsöskert felügyelője volt.

Az elmúlt években a szakkarai ásatásokon egyebek mellett több 100 színes koporsót is találtak, amelyekben a 26. dinasztia magas rangú államférfijainak és papjainak jól megőrződött múmiái voltak.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!