Érdemes vigyázni

2022.03.13. 10:25

Az ENSZ-főtitkára figyelmeztet, még nincs vége a járványnak

A világ számos régiójának mára sikerült visszaszorítania a járványt, de súlyos hiba lenne azt gondolni, hogy az egésznek vége van.

António Guterres ENSZ-főtitkár a világjárvány kirobbanásának 2. évfordulóján kiadott közleményt, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy nincs vége a koronavírus-járványnak.

Továbbra is botrányosan méltánytalan a védőoltások globális elosztása

– fogalmazott.

António Guterres felidézte, hogy a pandémia során több mint 446 millió ember fertőződött meg koronavírussal világszerte, és több mint 6 millió ember halálával hozható összefüggésbe a járvány, amely számtalan ember mentális egészségét is károsította az utóbbi két évben.

A példa nélküli közegészségügyi intézkedéseknek és a védőoltás különlegesen gyors kifejlesztésének köszönhetően a világ számos régiójának mára sikerült visszaszorítania a járványt, de súlyos hiba lenne azt gondolni, hogy az egésznek vége van

– mondta az ENSZ-főtitkár.

Kifogásolta továbbá, hogy a vakcinák elosztása továbbra is igazságtalan, és a világ nem engedhet meg többé kétszintű bánásmódot a Covid-19 után. Bár az oltóanyaggyárakban havonta 1,5 milliárd dózist állítanak elő, világszerte mégis még mindig csaknem 3 milliárd ember vár arra, hogy az első oltását megkaphassa.

Ez azoknak a politikai és költségvetési döntéseknek a kudarca, amelyek elsőbbséget biztosítanak a gazdag országok lakosai egészségének, szemben a szegényebb régiókban élőkével

– emelte ki.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!