Élelmes rágcsálók

2022.03.20. 18:10

Így kertészkedik a pocok, hogy jobban lássa az ellenségeit

A pockok élete gyakran nagyon nehéz. A mindössze néhány centiméteres méretük miatt kiszolgáltatottak számos ragadozóval szemben. De megvan a maguk módszere arra, hogy biztonságban maradjanak, vagy legalábbis növeljék annak az esélyét. Amikor meghallják a rájuk vadászó madarak hangját, a pockok levágják az üregük körül a füvet, hogy jobban meg tudják figyelni a repülő ragadozókat.

A pockok kis rágcsálók, amelyek nagyon hasonlítanak az egerekre vagy a tasakospatkány-félékre. Kis növényeket esznek és széles körben elterjedtek Európa és Ázsia erdővidékein. A számos pocokféle közül a Lasiopodomys brandtii, elterjedtebb nevén pusztai pocok Kína, Oroszország és Mongólia egyes részein, különösen a gyepterületeken található.

Az állatok kis családokban élnek, és több bejáratú járathálózatot építenek ki, amelyet menedékhelyként használnak.

A Current Biology tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint ezekre a pockokra a gébicsfélék vadásznak, amelyek viszonylag kicsi, de vad ragadozó madarak. Többek között arról ismertek, hogy többet ölnek, mint amennyit elfogyasztanak; az úgymond „fölös prédát” tövisekre szurkálják, hogy később, amikor ismét megéheznek, akkor a felpeckelt táplálékhoz fordulhassanak.

A kínai Northeast Normal Egyetem kutatója, Zhiwei Zhong vezette tudósok látni akarták, hogy a pocok hogyan próbálja megvédeni magát a gébicsféléktől, amikor igen érdekes dologra bukkantak: amikor a ragadozómadár kiáltása hallatszik, a pocok hirtelen elkezdi lerágni a magas füvet az odúja előtt. Nem eszi meg, csak úgymond fűnyírást végez, hogy jobban lássa az eget, és hogy nincs a közelben az ellenség.
Amikor a madarak jelen voltak, a pocok drámaian csökkentette a fű mennyiségét
– mondta Dirk Sanders, a cornwalli Exeter Penryn Campus Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Intézetének munkatársa, és a tanulmány egyik szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Ez az ökoszisztéma tervezésének szép példája, amikor egy állatfaj a maga előnyére módosítja az azt.

Ebben az esetben úgy tűnik, hogy a pockok megváltoztatják az élőhely szerkezetét, hogy növeljék esélyüket a ragadozókkal szembeni túlélésre. Amikor nem voltak gébicsfélék a területen, a pockok abbahagyták ezt a viselkedést.
Ez a tanulmány jó példa arra, hogy az állatok aktívan módosíthatják élőhelyüket a ragadozók kockázatának csökkentése érdekében
– mutatott rá dr. Zhibin Zhang, a Kínai Tudományos Akadémia Állattani Intézetének, a Kártevő rovarok és rágcsálók Integrált Menedzsment Állami Kulcslaboratóriumának munkatársa.

Borítókép: illusztráció

Címkék#pocok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!