Nem semmi

2022.03.21. 09:32

Lefüleltek egy több mint 3 tonna kokaint szállító motorcsónakot

A lefoglalt drog értékét több mint 120 millió dollárra, vagyis 40 milliárd forint becsülik.

A kolumbiai haditengerészet közölte, hogy az amerikai hadsereg támogatásával a kolumbiai biztonsági erők feltartóztattak a Karib-tengeren egy kábítószer-csempészésre használt motorcsónakot, fedélzetén 3,4 tonna kokainnal. A lefoglalt drog értékét több mint 120 millió dollárra, vagyis 40 milliárd forintra becsülik.

A tájékoztatás szerint a kolumbiai légierő és haditengerészet az amerikai hadsereg közreműködésével tudta a gyanús motorcsónakot elkapni. A parti őrség gyors reagálású erőinek egy vízi hajszát követően a Kolumbiához tartozó San Andrés és Providencia szigetcsoporttól 220 kilométerre sikerült megállítaniuk a kábítószercsempészeket.

A motorcsónak Kolumbiából indult Közép-Amerikába, legénységét, 3 nicaraguai és 2 Costa Rica-i állampolgárt őrizetbe vettek.

Kolumbia a világ egyik legnagyobb kokatermesztő országa. Csaknem 169 ezer hektáron termesztenek kokacserjét, amelynek szárított leveleit a perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszerként. A levélből kivonható kokain azonban erős és illegális kábítószer. A legnagyobb mennyiséget ebből a drogból az Egyesült Államokba csempészik.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!