Támadások

2022.03.18. 20:11

Óriási migrációs nyomás alatt áll Európa (videók)

Megdöbbentő adat bizonyítja, hogy óriási migrációs nyomás alatt áll Európa. A nyugati határokon több kamionsofőrt is meggyilkoltak az elmúlt években, és rengeteg fuvarost megtámadtak.

A 2015-ös nagy migrációs hullám óta a bevándorlók a legkülönfélébb módokon próbálnak meg az Európai Unió tagállamai között mozogni. Népszerű módszer lett például hogy a migránsok a kamionok platóin megbújva jutottak át egyik országból a másikba. Csak 2021-ben több mint 11 ezer migráns próbált meg ilyen módon átszökni Franciaországból az Egyesült Királyságba. A jellemzően fiatal férfiak attól sem riadnak vissza, hogy kifosszák a kamionokat – írta meg a V4NA hírügynökség.

A migránsok évek óta rettegésben tartják a szállítmányozókat Calais környékén. Nem is olyan régen egy kamionsofőr szívinfarktusban halt meg, miután összetűzésbe került erőszakos bevándorlókkal. A sofőr mellett utazó férfi elmondása szerint három migránst akartak leszállítani a járműről, amikor egyikük többször megütötte a kamionost, aki néhány perccel ezután holtan esett össze. A tragikus eset néhány hónappal azután történt, hogy egy román sofőr szintén migránstámadás áldozata lett, akit egy pihenőhelyen gyilkoltak meg fiatal bevándorló férfiak. Óriási felháborodás követte a gyilkosságot, mert a sofőrök úgy érezték, hogy nem kapnak kellő védelmet a hatóságoktól. Egy gúnyos karikatúra is készült, amelyen egy rendőr igazoltat egy kamionost, miközben ketten a platóról ellopják a szállítmányt. A rablóknak háttal álló rendőr pedig csak annyit mond: “Én nem látok tolvajokat.”

A helyzet annyira súlyossá vált tavaly novemberre, hogy a calais-i útvonalon számos pihenőhely hetekre bezárt, mert migránsok továbbra is megpróbáltak felszállni az Egyesült Királyságba tartó teherautókra. Az ellenálló sofőröket vagy megverték a migránsok, vagy súlyos károkat okoztak a kamionban kövekkel és egyéb tereptárgyakkal, amelyeket később a fuvarosnak kellett megfizetnie.

Egy lengyel sofőr egy helyi francia lapnak elmondta, hogy mennyire féltette az életét, amikor a migránsok fadarabokkal torlaszolták el a kamionok útját, hogy felkapaszkodhassanak a járművekre, vagy hogy kirabolják azokat.

2017-ben pedig migránsok egy csoportja erőszakkal megállított egy kamiont. Amikor a sofőr kiszállt, hogy megakadályozza a migránsok felszállását, egyikük többször megütötte egy téglával, a támadók ezután az út szélén hagyták meghalni, miközben ellopták a kamiont. De nem csak Calais mellett uralkodnak válságos állapotok, hanem Caen városánál is életveszélyben vannak a fuvarosok, ahol több tucat felfegyverkezett migráns várja a kamionsofőröket. Egy 2018-as felvételen egy sofőr mesélt a horrorisztikus élményeiről.

Borítókép: illusztráció; Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlók melegednek az észak-franciaországi Calais-ben lévő sátortáborukban 2021. november 27-én (MTI/EPA/Mohamed Badra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!