Virágpompa

2022.04.10. 08:05

Eljött az ideje, hogy újra muskátli díszítse teraszunkat

Tavasszal érdemes a régi virágokat át is ültetni, hiszen az öreg földet már kiélte a növény.

Itt az ideje, hogy a teleltetett muskátlitöveket visszahozza téli pihenőhelyükről. Most kell a gondoskodás, a figyelem, a szeretet, így egész nyáron élvezheti a csodás virágokat. A Lakáskultúra cikkéből kiderül, mit kell tenni.

Akár a pincében, akár a lépcsőházban vagy a garázsban teleltette a töveket, most már érdemes előhozni őket.

Első feladat a napfényhez szoktatás lesz. Fontos, hogy semmiképpen ne tegyük ki azonnal tűző napra a muskátlit, óvatosan szoktassuk a fényhez. Ezzel párhuzamosan el kell kezdeni a gyakoribb öntözést és a tápoldatozást is. Tavasszal érdemes a régi virágokat át is ültetni, hiszen az öreg földet már kiélte a növény, abban már nincs a megújuláshoz elegendő tápanyag. Érdemes a réginél mindig egy mérettel nagyobb ültetőedényt választani. A tavalyi töveket emeljük ki a földből, morzsoljuk le róluk a fölösleges rögöket.  A muskátli testét szabadítsuk meg az elszáradt részektől.

Meg kell metszeni a gyökereket

Távolítsuk el a sérült, esetleg berothadt oldalgyökereket, ezzel ugyanis növekedésre serkentjük az egészséges gyökérrészeket. Ne sajnáljuk alaposan visszametszeni! Ha kész a metszés, ültessük be a cserépbe a növényünket. A virágláda aljára tegyünk vízáteresztő sóderréteget vagy agyaggranulátumot. Erre enyhén nyirkos, fele részében tőzeget tartalmazó földet terítsünk, majd igazítsuk be az muskátlitövet.

A tavaszi napsütésben, friss földben néhány hét alatt új életre kel a muskátli. Apró rügyek jelennek meg az ágakon, amikből új hajtások fejlődnek. Ha kihajtanak, utána gyorsan virágba is borulnak. Érdemes figyelni az időjárás-előrejelzést, az éjszakai fagyok idején még vigyük a muskátlis ültetőedényeket néhány napra fagymentes helyre.

Ingyen muskátli: neveljünk növényt magunknak!

A bújtatással végzett szaporításnak is itt az ideje. Távolítsuk el a hajtásról a leveleket és a levélnyél tövében található pálhaleveleket. Ha meghagyjuk ezeket, rothadást idézhetnek elő. Az így előkészített hajtást bújtassuk le a cserép egyharmad részéig, majd a hajtás csúcsát vezesd föl a cserép tetejéig, az maradjon szabadon. A világos, nem túl erősen tűző, de napos, meleg helyet szeretik ezek a növények. Teljes kitelepítés előtt érdemes egy átmeneti állomást beiktatni a muskátli számára. Lehet ez egy világos, de hűvös lépcsőház, esetleg a két ablak közötti rész, hiszen ott megfelelő a szellőzés.

Az ültetés másnapján öntözzük meg először langyos vízzel úgy, hogy a víz a leveleket ne érje. A muskátli nem szereti a cserép vagy virágláda alján pangó vizet. Jó, ha a kifolyónyíláson távozik a fölösleges víz.

Kezdetben nappalra tegyük ki a virágládákat, hogy az éjszakai fagy ne tegyen kárt a muskátliban. Ahogy melegszik az idő, már éjjelre is biztonsággal kint hagyhatjuk a teraszon a töveket.  Általában április 20. és május 1. között jön el ez az idő, de figyeljük az előrejelzést.  Ha szeretettel gondozzuk a muskátlit, egészen biztos, hogy meghálálja, és csodálatos virágokat hoz majd.

Legközelebb az őszi fagyok idején lesz komoly feladat a muskátlival, akkor kell majd bevinni a töveket.

Borítókép: Shutterstock

Címkék#muskátli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!