Botanika

2022.04.24. 12:55

Majdnem egy évszázada kihaltnak hitt orchideát fedeztek fel újra

Sérülékeny a kihalásra az újonnan felfedezett orchidea.

A rezedahagyma orchideát, amelyet 1933-ban dokumentáltak utoljára, újra felfedezték Ausztráliában a 2019-2020-as „fekete nyár” bozóttüzek után vezetett vizsgálatok során – írja az Origo.

Egy finom citrom illatú orchidea fajt, amiről azt gondolták, hogy eltűnt az 1930-as években, újra felfedezték Dél-Kelet Ausztráliában.

Nem gyakori, hogy véletlenül találkozunk valamivel, amiről azt gondoltuk, hogy kihalt, tehát ez igazán nagyszerű

– mondja a felfedezés kapcsán Noushka Reiter, a Melbourne-ban lévő Royal Botanic Gardens Victoria királyi botanikus kert munkatársa.

A Prasophullum morganiit – közkeletű néven rezedahagyma orchideát – először 1929-ben dokumentálták, amikor egy szarvasmarha pásztor, Harry Morgan számosat észrevett a Victoria államban lévő Cobungra közeli birtokán, és küldött néhányat William Henry Nicholls amatőr botanikusnak.

Nicholls rajzokat készített az orchideákról – amit Morgan után nevezett el – és konzervált néhányat száraz virágként és néhányat alkoholban. Ezekből a fajokból nyolc – ami az 1929-eseket tartalmazta és másokat is, amiket ugyanazon a helyszínen gyűjtöttek 1933-ban –, memelbournei és adelaidei herbáriumokban voltak elhelyezve.

Az orchidea szakértők azóta próbálták lenyomozni újra a fajt , de további észlelés híján úgy vélték, hogy kihalt.

Aztán 2020-ban, miután Ausztrália keleti partját tönkretette a „fekete nyár” bozóttüze, az ausztrál kormány a megégett területek részletes vizsgálatát rendelte el, hogy megtudják, mely növények és állatok maradtak meg.

E vizsgálatok közben négy orchidea populációt fedeztek fel Viktória állam Nunniong Síkságánál és Timbarra Északi Síkságánál valamint az Új-Dél-Walesben lévő Sawyers Dombon és Kellys Síkságon, amikről úgy tűnt, hogy lehetnek P. morganiik.

Reiter és kollégái összehasonlította ezeket az orchideákat a régi P. morganii herbáriumban lévő példányaival, hogy megnézzék, vajon ugyanazok-e? Rehidratálták a 90 éves szárított virágokat, hogy rendesen megjelenítsék a méretüket és alakjukat illetve megtudják, hogy megegyeznek-e az újonnan talált példányokkal.

Ez egy elragadó faj. Változatos színekben jelennek meg a bíbortól a világos zöldig és aranyos, nyomott kis virágfejeik vannak és citrom illatuk

– mondja Reiter a különleges orchideákról.

Mint kiderült, a P. morganii populációt már észlelte egy botanikus 2000-ben Új-Dél-Walesben a Kosciuszko Nemzeti Parkban, de a legutóbbi tanulmányig úgy gondolták, hogy ez egy különálló faj. Ez azért van, mert Nicholls mindenkit félrevezetett a P. morganii eredeti rajzaival, mondja Reiter.

Ő 80 virággal rajzolta, de amikor kihúztuk a régi példányait, láttuk, hogy valójában 30-cal kevesebb virága van

– nyilatkozta Reiter.

Csak néhány száz P. morganii egyedet számoltak a 2020-as vizsgálatok alatt, ami azt sugallja, hogy a növények  még sérülékenyek a kihalásra. Reiter és kollégái termeszteni kezdték a fajt a Royal Botanic Garden Victoria botanikus kertben és remélik, hogy elég növény nő ahhoz, hogy néhány visszatérhessen az eredeti élőhelyére.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!