Természeti csoda

2022.04.02. 06:55

Rakétákat lőnek kutatók a sarki fénybe

A szakemberek elsősorban arra kíváncsiak, milyen hatással van a jelenség az atmoszférára.

Tudományos kutatás céljából rakétákat készül kilőni a sarki fénybe a NASA – írja a Live Science nyomán az Origo.

Az indítási ablak időszaka március 23. és április 1., illetve április 3. és 7. közöttre esik, ezekben a periódusokban lehet a rakétákat biztonságosan célba juttatni. A kutatóeszközökön érzékeny műszerek foglalnak helyet. Többek között mérni fogják a szelek sebességét, a hőmérsékletet, valamint a plazmasűrűséget a sarki fény belsejében. A projektet a Clemson University csillagásza, Stephen Kaeppler vezeti.

Az első rakéta 299 kilométeres magasságig emelkedik majd, és színes anyagok kibocsátásával teszi majd lehetővé a szél sebességének mérését. A második rakéta 201 kilométeres magasságot fog elérni, ez a hőmérsékletet és a plazmasűrűséget tervezi vizsgálni. A rakéták a küldetés befejezése után visszahullanak a földre.

A sarki fény a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időleges fényjelenség. A kutatók elsősorban arra kíváncsiak, milyen hatással van a jelenség az atmoszférára.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#sarki fény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!