Szörnyű katasztrófa

2022.04.22. 16:35

Tömegek halálát okozta a történelem legnagyobb földrengése

A 15-20 méteres hullámokat létrehozó iszonyatos földrengést a Nazca és a dél-amerikai tektonikai lemezek ütközése idézte elő.

Elképzelhetetlen erejű, 9,5-es erősségű földrengés rázta meg a chilei Atacama-sivatagot 3800 évvel ezelőtt. Ez lehetett minden idők egyik legnagyobb földmozgása, hatására 20 métert is elérő szökőár alakulhatott ki – írja egy nemrég megjelent kutatás nyomán az Origo.

A 15-20 méteres hullámokat létrehozó iszonyatos földrengést a Nazca és a dél-amerikai tektonikai lemezek ütközése idézte elő a Chilei Egyetem munkatársai szerint, akik kutatásukat a Science Advances tudományos folyóiratban publikálták. A 7 éven át tartó kutatómunka során számos olyan ősi partszakaszt sikerült azonosítani Chile északi tengerpartja környékén, amely 4-7 méterrel magasabban található a jelenlegi tengerszintnél. Ezeket a magasban lévő úgynevezett paleostrandokat a szakértők szerint nem a tengerszint több ezer év alatt végbemenő változása, hanem nagy erejű földrengések okozta tektonikai mozgások hozták létre.

A Chile északi részét érintő veszély- és kockázatelemzéseknél mindenképpen számításba kell venni az ehhez hasonló, nagy erejű földmozgásokat is

– mondta Gabriel Easton, a kutatás vezetője.

Számítások alapján az ősi természeti katasztrófa rengeteg embert megölhetett, tömegeket kényszerített arra, hogy más környéken keressenek menedéket.

Chilei földrengés, 2010. február 27.
Forrás: Martin Bernetti / AFP

Chile a csendes-óceáni tűzgyűrűnél fekszik, így különösen veszélyeztetett régió, területén korábban számos alkalommal volt már pusztító földrengés. Legutóbb 2010-ben egy 8,8-as erősségű földmozgás okozta több száz ember halálát az országban.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!