Örök divat

2022.04.08. 15:55

Továbbra is tarol a kis fekete, hozzá illő kiegészítőket várnak egy pályázatra

​A pályázat célja, hogy ösztönözze a közös alkotást és a hagyományos motívumok, technikák újragondolását.

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye  pályázatot hirdetett népi kézművesek, iparművészek, tervezők, designerek, crafterek és egyéni alkotók számára a kis feketéhez illő kiegészítők készítésére. Az öltözékkiegészítő szetteknek és a modern öltözékek a válaszúti Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményben és a budapesti Magyar Népi Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott műtárgyak motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból kell épülnie. A kiírók július 18-áig várják az alkotásokat, kedvcsinálóul online is követhető felkészítő program is lesz.

​A pályázat célja, hogy ösztönözze a hagyományos tárgytípusok megújítását, különböző szakmák, szakterületek képviselőinek találkozását és közös alkotását, motívumok, technikák újragondolását, olyan darabok megalkotását, amelyek a kortárs öltözködéskultúrába beilleszthetők.

A kiválasztott múzeumi tárgyak egy-egy olyan területre, motívumra hívják fel a figyelmet, amelyek kevéssé ismertek, vagy világítsanak rá olyan technikákra, amikkel kevés mai mester foglalkozik.

A pályázat felkészítő szakaszában a Műhely különböző témájú előadásokkal inspirálja az alkotókat, kapcsolódásokat keresnek az öltözködéskultúra különböző szereplőivel, tervezőkkel és designerekkel.  Közös céljuk, hogy tovább éltessék a tradicionális kultúrát és a hagyományos motívumokat.
Az április 14-i online is követhető találkozó meghívott vendégei Varga Erika és Varga Helena, a Romani Design tervezői. A Romani Design immáron 10 éve készíti tradicionális cigány viseletek motívumai által ihlette öltözékeit.

Varga Erika gyerekkorából, tradíciókövető családjából hozta magával a Romani Design termékekre jellemző változatos formákat és gazdag színvilágot. Küldetésének tekinti, hogy ezt az örökséget továbbadja és a divat segítségével teremtsen hidat kultúrák között. Varga Helena művelődésszervezőként gyakran fordult meg hátrányos helyzetű falvak iskoláiban és cigány telepein, ahol testvérével, Erikával együtt roma népismeretet oktatott, illetve készség- és képességfejlesztő foglalkozásokat tartott. A telepeken végzett gyűjtőmunka és fotódokumentáció a mai napig inspirálja tervezői munkáját. A roma népismerettel és ötvösművészettel való ismerkedés után rátalált saját területére, egyedi design táskák tervezésére és készítésére.

A beszélgetést Czingel Szilvia néprajzkutató vezeti. További információ a pályázattal kapcsolatban a Hagyományok Háza honlapján található.

Borítókép: Hagyományok Háza / Halmai Edina és Somos Veronika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!