Védett túlélők

2022.05.03. 16:00

Új békafajt fedeztek fel Ausztráliában

A Queensland délkeleti részén, a világörökség részét képező gondwanai esőerdőkben élő hegyi békafajt az ausztrál tudósok már veszélyeztetettnek minősítették.

Az új hegyi békafaj egyetlen ismert élőhelyét a világörökség részét képező gondwanai esőerdők jelentik, amelyek óriási területen leégtek a 2019-2020-as fekete nyárként emlegetett bozóttüzekben – írja az Origo. 


A Philoria knowlesi névre keresztelt békát a sydney-i környezetvédő, Ross Knowles után nevezték el a kiterjedt genetikai vizsgálatoknak köszönhetően. Queensland környezetvédelmi minisztériuma közölte, hogy lépéseket tesznek az újonnan azonosított faj élőhelyének védelme érdekében.

Az erdőőrök számos intézkedést tesznek annak érdekében, hogy támogassák a tűz által érintett területek helyreállítását
– mondta Harry Hines vezető természetvédelmi tiszt a The Guardian online portálnak.

 

A Newcastle-i Egyetem professzora, Michael Mahony szerint a béka élőhelye, a világörökség részét képező Gondwana esőerdők „különös jelentőséggel bírnak" Ausztrália növény- és állatvilágának fejlődése szempontjából.
Jelenleg hét hegyi békafajt ismerünk, amelyek közül hat csak a Gondwana esőerdő területén található
– mutatott rá a szakember.

Az aktuális felfedezés a queenslandi kormány ökológusai, a Newcastle-i Egyetem, a South Cross Egyetem, a CSIRO és a Dél-Ausztrál Múzeum közös erőfeszítésének része. A tudósok már 2006 óta gyűjtik és elemezik az esőerdőben élő hegyi békák DNS-ét. Az elmúlt 16 évben megerősítették, hogy mindegyikük különálló faj.

Az újonnan felfedezett Philoria knowlesi a barna különböző árnyalataiban pompázik, és mély, bop-szerű hangot ad ki. 

Tavasszal és kora nyáron kis lápokban és hegyi patakok partján szaporodik. Párzáskor a hím egy úgynevezett kis szaporítókamrát hoz létre, ahol az ebihalak fejlődhetnek.
A szakemberek szerint a Philoria knowlesi legnagyobb veszélyforrását az élőhelyek elvesztése jelenti, így az erdőőrök azon dolgoznak, hogy távol tartsák a kóbor marhákat, megfékezzék a vaddisznókat, valamint csökkentsék a jövőbeni bozóttüzek kockázatát. 
A bozóttüzek okozta károk helyreállítására szolgáló nemzeti alap egy részét a gondwanai esőerdők védelmére fordítják, ebből 3,85 millió dollárt (mintegy 1,4 milliárd forintot) a világörökség ikonjának számító helyreállítási projektekre.

Borítókép: Illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!