1300 éves

2022.06.03. 07:20

Elképesztő leletre bukkantak a maja romvárosban

Egy ősi kukoricaisten szobrát fedezték fel régészek Mexikó délkeleti részén.

Egy ősi kukoricaisten körülbelül 1300 éves szobrát fedezték fel régészek Mexikó délkeleti részén, Palenque maja romvárosban – jelentette be a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

A 22 centiméteres szobrot kelet-nyugati irányban tájolva helyezték el a maják, mintegy szimbolizálva azt, ahogy a Nap első sugarai életre keltik a kukoricanövényt – közölték a kutatók.

Az INAH közleménye szerint a figura része lehetett egy nagyobb áldozati adománynak, amelyet vizes környezetben, egy kis tóban helyeztek el, imitálva az istenség átkelését az alvilágba.

A lelet információkkal szolgál a tudósoknak arról, miként képzelték el a Palenquében élő régi maják a kukoricaistenség mitikus útját a születéstől a halálon át az újjászületésig.

Mivel a tavaly felfedezett szobor nedves közegből került elő, restaurálás előtt lassú kiszárítási folyamatnak vetik alá – közölték.

A Chiapas államban fekvő Palenque az egyik legjelentősebb maja romváros Mexikóban, impozáns építményei számos turistát vonzanak.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!