Környezet

2022.07.21. 11:42

Országszerte kifogásolt a levegő minősége az ózon magas koncentrációja miatt

A levegőminőség alakulásában a következő napokban nem várható javulás.

Az ózon magas koncentrációja miatt országszerte kifogásolt a levegőminőség – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint 21, mérőállomással rendelkező településen érte el a kifogásolt szintet a levegő ózonkoncentrációja. Az érintett helyeken a krónikus légúti betegségben (például asztmában, krónikus bronchitisben) szenvedők tünetei erősödhetnek, illetve a gyermekek és az idősek is légúti tüneteket tapasztalhatnak.

Az NNK azt írta: az ózon másodlagos légszennyező, amely

a földfelszínhez közel, az emberi tevékenység következtében levegőbe kerülő gázok fotokémiai reakciói során képződik.

Az ózon koncentrációja nyáron nő leginkább, és általában a déli, kora délutáni órákban éri el a legmagasabb értékeket – ismertették.

Emiatt a nap legmelegebb időszakában ajánlott beltéri környezetben tartózkodni. A hőségre és a kedvezőtlen levegőminőségre tekintettel az NNK nem javasolja a szabadban végzett intenzív fizikai munkavégzést, sportolást. Szabadban tartózkodás esetén fontos továbbá a magas UV-sugárzás elleni védelem is – emelték ki.

Az NNK azt írta: a levegőminőség alakulásában a következő napokban nem várható javulás.

Borítókép: Gyerek hűsíti magát a hőségben a nagyerdei ködszínháznál lévő szökőkútnál Debrecenben 2022. július 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!