Klímaváltozás

2022.08.07. 12:10

A klímaváltozás hatásai miatt áttelepítésekre is szükség lehet Új-Zélandon

Végső eszközként egyes közösségek nagyobb tengerszint feletti magasságba való áttelepítésével is számol Új-Zéland legelső olyan terve, amelyet a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra dolgozott ki a kormány.

Új-Zélandon 70 ezer tengerparti otthont fenyeget a tengervíz szintjének emelkedése és sok szárazföldi lakóház van kitéve a folyók áradása okozta veszélynek 

– közölte James Shaw klímaváltozásügyi miniszter a Nemzeti Alkalmazkodási Tervet ismertetve.

A miniszter csalódottságának adott hangot, hogy az elmúlt három évtizedben az egymást követő kormányok semmi érdemlegeset nem tettek annak érdekében, hogy az ország felkészüljön a klímaváltozás okozta kihívásokra.

A hat évre szóló, 200 oldalas alkalmazkodási tervben szerepel annak lehetősége, hogy szükség esetén áttelepítsenek alacsonyan fekvő lakóházakat és egyéb vagyontárgyakat az árvíz elől, amelyet az emelkedő tenger és az egyre erősebb viharok idézhetnek elő.

A dokumentum szerint egyes erősen kitett térségekben "tűrhetetlenné" válhat a természeti csapások és a klímaváltozás együttese jelentette veszély.

A alkalmazkodási terv csak végső eszközként számol a "rendezett visszavonulással", akárcsak a tengertől védő falak emelésével és házak cölöpökre helyezésével.

A terv értelmében a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás költségeit a háztulajdonosok, a biztosítók, a bankok, az önkormányzatok és a központi kormány megosztva viselné. 

Tervezik azt is, hogy az eddiginél szélesebb körben hozzáférhetővé teszik a klímaváltozással kapcsolatos részletes adatokat, ami befolyásolhatja az ingatlanárakat és a biztosítási díjakat.

A Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézet adatai szerint 2022 első fele a második legmelegebb félév volt a szigetországban a feljegyzések kezdete óta, a 15 Celsius-fokos átlaghőmérséklet 1,2 fokkal haladta meg a szokásosat.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#Új-Zéland

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!