Tudomány vagy fantasztikum?

2022.08.17. 19:00

Feltámasztható a kihalás szimbóluma?

Ausztrál és amerikai kutatók több millió dolláros projektbe kezdenek, hogy visszahozzák a halálból a tasmán tigrist – írja a BBC nyomán az Origo.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A pályázat mögött álló kutatócsoport szerint őssejtek és génszerkesztési technológia segítségével a faj újrateremthető, és az első "feltámasztott" tasmán tigrist 10 éven belül vissza lehet telepíteni a vadonba. Más szakértők szkeptikusak, és azt állítják, hogy az egész elgondolás csupán tudományos fantasztikum – írja az Origo.

A faj a tasmán tigris becenevet a hátán húzódó csíkok miatt kapta, de valójában erszényes volt, vagyis az ausztrál emlősöknek abba a csoportjába tartozott, amelyik erszényben neveli fel kicsinyeit.

Az ausztrál és amerikai tudósokból álló csoport azt tervezi, hogy egy ma élő, az erszényesfarkaséhoz hasonló génállománnyal rendelkező erszényes fajból őssejteket nyer ki, majd génszerkesztési eljárással felélesztik a kihalt ragadozót, vagy legalábbis annak kísérteties hasonmását.

A tasmániai tigrisek populációja akkor kezdett zuhanórepülésbe, amikor az emberek több tízezer évvel ezelőtt megérkeztek Ausztráliába. A helyzetet a vadkutyák, vagyis a dingók megjelenése csak súlyosbította.

Az utolsó – fogságban tartott– erszényesfarkas 1936-ban pusztult el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!