Áldatlan állapotok

2022.08.20. 14:10

Munkaerő hiányában lakat kerülhet az olaszországi múzeumokra

Az olaszországi múzeumok mind bezárni kényszerülhetnek, hacsak nem vesznek fel új munkaerőt a működéshez – jelentette ki Eike Schmidt, a firenzei Uffizi-képtár igazgatója.

A híres firenzei Uffizi képtárat is bezárás fenyegeti

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Claudio Giovannini

A múzeumigazgató elmondta, hogy a látogatók száma elérte a koronavírus-járvány előtti, 2019-es szintet, és noha a felajánlások továbbra is gyarapodnak, 

a múzeumok dolgozóinak száma egyre csak csökken.

Schmidt az ANSA olasz hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a szeptember 25-i olaszországi választások után felálló - vélhetően a jobboldal vezette - kormány felelős döntéshozatala nélkül még a legnagyobb múzeumok is kénytelenek lesznek bezárni.

(A kormánynak) azonnal napirendre kell vennie és megoldania a múzeumok és más kulturális létesítmények munkaerő-problémáját

 – fogalmazott Schmidt. Hozzátette, hogy a személyzeti állomány körüli gondok Dario Franceschini olasz kulturális miniszter által nemrégiben bevezetett múzeumműködési reformok után sem tűntek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!