Rejtély

2022.09.26. 09:31

A spanyol polgárháború idején elkobzott műkincsek ügyében nyomoz a madridi Prado múzeum

A gyűjteményében található legalább 62 műkincs eredetét kutatja a madridi Prado múzeum annak feltárására, hogy a spanyol polgárháború (1936-1939), illetve a Franco-diktatúra alatt kobozták-e el őket.

Az intézmény dolgozói Pedro Saenz "Chrysalid" és "Innocence" festményei előtt állnak a madridi El Prado Múzeumban

Forrás: AFP

A vizsgálat célja, hogy eloszlassák a kétségeket a körülményekkel kapcsolatban, amelyek között a műalkotások a múzeum gyűjteményébe kerültek, és adott esetben visszaszolgáltassák azokat a jogos tulajdonosaiknak

- áll a spanyol múzeum által kiadott közleményben.   

A Prado múlt héten közzétette az első listát 25 olyan műalkotásról, amely a Művészeti Örökségvédelmi Bizottság közreműködésével került a gyűjteménybe, és a Francisco Franco által a polgárháború idején létrehozott Művészeti Örökség Elkobzásáért és Védelméért Felelős Bizottság utasítására koboztak el. Két nappal később a listán már 62 műtárgy szerepelt, köztük az ifjabb Jan Brueghel XVII. századi flamand festő, Francois Boucher, a francia rokokó mestere és Joaquín Sorolla spanyol impresszionista művész alkotásai.   

A Prado bejelentette, hogy Arturo Colorado, a kulturális örökség és a polgárháború szakértője vezetésével csoportot állított fel a kétes múltú művek eredetének vizsgálatára. A testület várhatóan januárban nyújtja be a jelentését.   

Az elsőként azonosított 25 mű közül tizenhetet 1940 és 1942 között adományoztak a múzeumnak, míg a hat másikat eredetileg a madridi Museo de Arta Moderno (Modern Művészet Múzeuma) kapta 1942-1943-ban, és később kerültek a Pradóba.

A 25-ös listán szereplő művek egyike sincs kiállítva a Pradóban, amelyben a világ legértékesebb festményei és műkincsei közül hétezet őriznek.   

A spanyol polgárháború több mint félmillió halálos áldozatot követelt, a Franco-diktatúra idején (1939-1975) történészek becslése szerint 150 ezren haltak meg a megtorlás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!