Abszurd

2022.09.12. 09:46

Sátor a szobában, rögtönzött „kunyhó” – újabb őrült tanácsok áramkimaradás esetére Svédországban

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy télen átmenetileg többször is le kell kapcsolni a háztartásokat a villamosenergia-hálózatról Svédországban. Az ajánlások szerint ilyenkor az embereknek az egyik szobában sátorban vagy rögtönzött „kunyhókban” kellene élniük – számol be róla a V4NA Hírügynökség.

Soha nem látott energiahiány alakulhat ki Svédországban

Fotó: Shutterstock

A Svenska Kraftnat svéd energiavállalat szerint fennáll a valós veszélye annak, hogy a következő télen a háztartások ideigenesen áram nélkül maradnak, mert az előrejelzések szerint a következő hónapokban egyre csak fokozódik majd az energiahiány – írja a V4NA Hírügynökség.

Svédország általában importálja az áramot az olyan napokon, amikor a hazai villamosenergia-termelés nem elégíti ki a fogyasztást. Erre azonban már nem lesz lehetősége a közeljövőben, hiszen Európa mindenáron szakítani akar az orosz energiahordozókkal és az atomerőműveket is sorra állítják le, így soha nem látott energiahiány alakult ki a legtöbb országban. 

Mindebből pedig az következik, hogy Svédország nem tudja majd beszerezni a villamos energiát, hogy kipótolja a hazai termelést.

Az országban eddig még soha sem volt szükség arra, hogy a háztartásokat lekapcsolják a hálózatról. Az ilyen esetekre azonban 2011 óta létezik egy olyan vészterv, amely meghatározza, hogy hol kell először lekapcsolni az áramot és hol szakítják meg az ellátást utoljára. A kórházak és a bentlakásos egészségügyi intézmények elsődleges előnyt élveznek, míg a dél-svédországi háztartások az elsők között lesznek, amelyek áram nélkül maradhatnak egy időre – amennyiben erre szükség lesz.

A Svenska Kraftnät szerint több százezer háztartás áramellátása szűnhet meg néhány órára. Amennyiben hosszabb ideig tartó kikapcsolásra van szükség, az egyes régiók felváltva maradhatnak áram nélkül.

Az erre az esetre vonatkozó ajánlások ugyanazok, mint amelyeket korábban is megfogalmaztak. Ezek szerint 

a családnak össze kell gyűlnie egy szobában, hogy csak azt kelljen melegen tartani. Az ajánlások szerint ha valaki egyedül él, elsőként elő kell készítenie egy sürgősségi szobát, ahol tartani lehet a korábbi hőmérsékletet, és le kell szigetelni ennek a szobának az ablakait és ajtajait. Az ajánlás szerint a sürgősségi szobában egy sátrat is érdemes lehet felállítani, vagy érdemes rögtönzött kunyhót építeni például az asztal alatt, amelyet takarókkal fednek le, hogy ott éjszakázhassanak 

– ezzel is minimálisra csökkentik a melegen tartandó hely méretét.

Az órákig tartó áramkimaradások azonban elkerülhetők a Svenska Kraftnät számításai szerint, ehhez azonban elsősorban arra lenne szükség, hogy a fogyasztók a reggeli és az esti csúcsidőszakban jelentősen visszafogják az áramfogyasztást – vagyis akkor, amikor általában otthon tartózkodnak. 

A további ajánlások szerint el kell kerülni a főzést, és inkább konzerveket vagy más, könnyen felmelegíthető ételeket kell fogyasztani, az élelmiszereket pedig hűtő helyett a szabadban kellene tárolni. Emellett pedig ajánlott otthon gyertyákat, gyufákat, elemeket és zseblámpákat tartani.

A Svéd Polgári Vészhelyzeti Ügynökség (MSB) is ajánlásokat fogalmazott meg egy esetleges vészhelyzettel kapcsolatban. Az ügynökség szerint érdemes lehet előbb tájékozódni, hogy hol nincs áramszünet, majd ha lakik arrafelé egy-két ismerős vagy családtag, akkor javasolt oda vendégségbe menni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!